Tuesday, February 27, 2024
35.1 C
Brunei

  -

  Uji ubat pesakit jantung guna ‘Human Heart-in-a-jar’

  SINGAPURA, 4 DIS – Kegagalan jantung adalah punca utama kematian di Singapura yang mana setiap hari, purata 34 orang mengalami serangan jantung dan 23 orang mati akibat penyakit jantung.

  Ia menyumbang 17 peratus daripada kemasukan jantung di hospital awam di Singapura, dan dengan populasi penuaan Singapura dan peningkatan kelaziman keadaan kronik seperti diabetes, obesiti dan hipertensi, perkadaran itu dijangka meningkat.

  Untuk menguji ubat bagi pesakit individu, penyelidik dari Pusat Jantung Nasional Singapura (NHCS) sedang bekerjasama dengan syarikat bioteknologi sel stem Novoheart untuk mencipta model jantung kecil manusia Asia khusus pesakit bio kejuruteraan pertama di dunia dengan kegagalan jantung.

  Dipanggil Human Heart-in-a-Jar, model-model itu, masing-masing sebesar hujung jari, dicipta menggunakan sel stem daripada darah pesakit yang mengalami kegagalan jantung.

  Ia membolehkan ubat yang diperibadikan untuk merawat keadaan dan suatu hari nanti boleh menggantikan ujian haiwan.

  Penyiasat utama rendah di Institut Penyelidikan Jantung Kebangsaan Singapura (NHRIS) NHCS, Penolong Profesor Chrishan Ramachandra, berkata bagi sesetengah penyakit jantung, doktor cenderung merawat mereka dengan ubat yang sama.

  “Tindak balas (kepada ubat generik ini) mungkin sangat berbeza. Seorang pesakit mungkin bertindak balas dengan baik dan seorang lagi mungkin bertindak balas dengan buruk. Dengan membuat model ini, kita boleh mempunyai ‘jantung’ individu untuk menguji dan mengoptimumkan ubat terbaik untuk pesakit individu,” kata Dr Chrishan.

  Pengarah NHRIS-NHCS Derek Hausenloy berkata, “Keseluruhan proses membuat sel stem ini agak rumit, dan ia mengambil masa, (tetapi) kita harus ingat bahawa potensi manfaat mencari sasaran rawatan baharu yang akan digunakan secara meluas boleh mengakibatkan kesan yang lebih besar untuk penyakit jantung (rawatan).”

  Dr Chrishan berkata ia adalah penemuan terobosan 2006 oleh saintis Jepun Shinya Yamanaka bahawa sel-sel kulit boleh diterbalikkan kepada keadaan embrionya yang membolehkan projek jantung dalam balang berfungsi. – ANN/The Straits Times

  Model-model, setiap saiz hujung jari, dicipta menggunakan sel stem daripada darah pesakit yang mengalami kegagalan jantung. – ANN/The Straits Times
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...