Tuesday, May 28, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa adalah kehadiran ular di dalam gerabak yang menyebabkan perkhidmatan ‘shinkansen’ tergendala.

  Pada petang Selasa, seorang penumpang memaklumkan pihak keselamatan tentang seekor ular berukuran 40 sentimeter yang bersembunyi di dalam kereta api antara Nagoya dan Tokyo, mengakibatkan kelewatan selama 17 minit.

  Tidak jelas sama ada ular yang berdarah sejuk itu berbisa atau bagaimana ia boleh berada di dalam kereta api, dan tiada kecederaan atau situasi panik dalam kalangan penumpang, kata jurucakap Central Japan Railway Company kepada AFP.

  Pelanggan Shinkansen boleh membawa anjing kecil, kucing dan haiwan lain, termasuk burung merpati ke dalam kereta api – tetapi bukan ular.

  “Adalah sukar untuk membayangkan ular liar memanjat ke dalam kereta api di salah satu stesen. Kami mempunyai peraturan yang menghalang ular daripada dibawa masuk ke dalam shinkansen,” kata jurucakap itu kepada AFP.

  “Namun, kami tidak memeriksa bagasi penumpang,” katanya.

  Kereta api itu pada asalnya dijadualkan pergi ke Osaka, tetapi syarikat tersebut memutuskan untuk menggunakan kereta api yang lain untuk perjalanan itu, menyebabkan kelewatan kira-kira 17 minit, katanya. – AFP

  Penumpang menaiki kereta api peluru Kodama, atau perkhidmatan ‘shinkansen’ ke bandar Nagoya di stesen Tokyo di tengah Tokyo, hari ini. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Burung tropika dikesan di tasik tanah lembap utara China

  HOHOT, 27 MEI – Flamingo besar, yang biasanya ditemui di kawasan tropika dan subtropika, baru-baru ini dikesan buat pertama kali di Tasik Ulan Suhai...