Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Uniqlo saman saingan China, Shein berhubung salinan beg tular

  TOKYO, 16 JAN – Gergasi fesyen Jepun Uniqlo berkata pada hari ini bahawa ia menyaman saingan China, Shein kerana meniru kantung silang badan yang sangat popular yang digelar dalam talian sebagai ‘Mary Poppins carryall’.

  Video peminat memuji saiznya yang kecil telah menjadi tular di media sosial, dengan satu klip di TikTok menunjukkan seorang wanita muda membongkar banyak barang besar yang mendapat tontonan lebih sejuta.

  Tuntutan yang difailkan di Jepun terhadap Shein Jepan dan dua anak syarikat “menuntut pemberhentian serta-merta penjualan produk tiruan, dan pampasan bagi kerosakan yang ditanggung,” kata Uniqlo dalam satu kenyataan.

  Beg Bahu Mini Bulat nilon, dijual pada harga AS$19.90 di Amerika Syarikat, dilaporkan telah menjadi beg terlaris Uniqlo yang pernah dijual, berulang kali habis dijual.

  Shein, yang diasaskan pada tahun 2008 di China dan berpangkalan di Singapura, telah cepat menakluki pasaran fesyen pantas global dengan memenuhi keperluan pelanggan muda melalui media sosial.

  Bernilai AS$66 bilion tahun lepas dengan pendapatan dilaporkan melebihi AS$23 bilion, peruncit dalam talian itu mengintai tawaran awam permulaan utama di New York berpotensi tahun ini, lapor Wall Street Journal pada bulan November.

  Firma itu telah dituduh mengeksploitasi buruh tidak bergaji, mengaburi proses pengeluaran dan menggalakkan penggunaan berlebihan ketika ia menghadapi kemarahan aktivis alam sekitar dan hak asasi manusia.

  Bulan lalu, peruncit dalam talian milik China, Temu, menyaman Shein di mahkamah Amerika Syarikat, menuduhnya sebagai taktik intimidasi ‘gaya mafia’ untuk mengekalkan kedudukan teratas dalam pasaran tempatan.

  Shein Jepun tidak serta-merta tersedia untuk mendapatkan komen pada hari ini. – AFP

  Pejalan kaki berjalan melepasi cawangan Uniqlo di sepanjang jalan di Tokyo pada 11 Januari 2024. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...