Sunday, April 14, 2024
34.6 C
Brunei

  -

  Wilayah Cuu Long beri tumpuan pelancongan komuniti

  HO CHI MINH CITY – Wilayah Delta Cuu Long (Mekong), Vietnam merancang untuk memberi tumpuan kepada projek pelancongan berasaskan komuniti pada 2023 untuk meningkatkan pembangunan pelancongan dan menarik lebih ramai pengunjung.

  Wilayah Dong Thap akan terus memberi tumpuan kepada pelancongan pertanian dan berasaskan komuniti untuk mempromosikan pelancongan dan meningkatkan pendapatan tempatan.

  Huynh Minh Tuan, naib pengerusi Jawatankuasa Rakyat wilayah, berkata, “pelancongan pertanian dan berasaskan komuniti adalah kekuatan sektor pelancongan Dong Thap.

  “Oleh itu, wilayah itu akan terus meningkatkan pelancongan seperti ini, dan mempromosikan potensi serta kelebihan kampung kraf juga.”

  Wilayah ini kini mempunyai lebih daripada 80 kawasan pelancongan pertanian dan berasaskan komuniti, seperti kawasan pelancongan Tran Ba Chuot di Daerah Lai Vung, taman bunga Happy Land di Bandar Sa Dec, dan ladang Cay Xoai Nha Toi (My Mango) di Daerah Cao Lanh untuk menikmati dan membawa pulang produk pertanian dan buah-buahan segar hasil kepakaran tempatan.

  Taman bunga Happy Land di Sa Dec City adalah salah satu destinasi kegemaran pelancong di Wilayah Dong Thap. — Agensi
  Pengunjung mengalami sendiri permainan rakyat di kawasan pelancongan berasaskan komuniti di Wilayah Vinh Long. — ANN/VNS

  Pelancong juga boleh melawat Koperasi Ecolotus di Daerah Cao Lanh untuk mengetahui lebih lanjut tentang pelbagai produk yang diperbuat daripada teratai, seperti makanan, aksesori, barangan hiasan dan juga perabot.

  Tuan berkata wilayah itu akan membina pangkalan data dan peta digital tarikan pelancong dan maklumat tentang budaya serta masakannya dalam masa terdekat untuk membantu pelancong domestik dan antarabangsa dengan mudah menemui Dong Thap, juga dikenali sebagai tanah teratai.

  Sementara itu, Wilayah Vinh Long menyeru pelaburan dalam kawasan pelancongan berasaskan komuniti baharu di Giong, Chim dan pulau kecil An Binh di Vinh Long City. Wilayah ini akan memelihara dan mempromosikan tapak warisan kontemporari Mang Thit, salah satu perkampungan bata dan seramik yang paling terkenal dan terbesar di Delta Mekong. Kampung ini mempunyai lebih daripada 1,000 tanur bata tradisional sejak lebih 100 tahun lalu.

  Vinh Long juga akan membangunkan lebih banyak produk pelancongan pertanian dan membina sebuah muzium pertanian di Delta Mekong untuk menarik lebih ramai pengunjung.

  Nguyen Th Quyen Thanh, naib pengerusi Jawatankuasa Rakyat wilayah, berkata, “Vinh Long mempunyai potensi dan kelebihan dalam membangunkan pelancongan berasaskan komuniti. Dan pelancongan akan menjadi sektor ekonomi utama wilayah itu pada 2023.” – ANN/VNS

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pegawai China bertemu Kim dalam rundingan peringkat tertinggi

  BEIJING, 14 APRIL - Seorang pegawai tertinggi China mengesahkan hubungan dengan Korea Utara semasa pertemuan kelmarin dengan pemimpin negara itu, Kim Jong Un di...