Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  YouTuber ‘dahaga populariti’ mohon maaf

  TOKYO, 24 OKT – Seorang YouTuber dengan 2.4 juta peminat memohon maaf hari ini selepas videonya bersama tiga yang lain menaiki kereta api secara percuma telah menimbulkan kemarahan penduduk tempatan kerana meraih populariti dengan cara yang salah.

  YouTuber Fidias menyiarkan video pada hujung minggu sambil menaiki kereta api dan bas di sekitar Jepun tanpa membayarnya.

  Dalam video itu, Fidias bersembunyi di dalam tandas kereta api, berpura-pura sakit apabila berdepan pengutip tiket dan lari menaiki kereta api lain dengan helah sama.

  Satu lagi klip menunjukkan dia memasuki sebuah hotel dan berpura-pura menjadi tetamu untuk mendapatkan sarapan percuma.

  “Saya baru sahaja (mendapat) akses kepada bufet Jepun lima bintang. Dan kami meninggalkan hotel tanpa ditangkap dan tanpa sebarang masalah,” katanya dengan penuh kemenangan kepada kamera.

  Gambar YouTube@FidiasPanayiotou

  Kisah lain dalam video itu menunjukkan empat individu itu, salah seorang daripada mereka kelihatan seperti YouTuber Night Scape yang mempunyai 1.7 juta pengikut, meminta wang daripada penduduk tempatan untuk membayar tiket.

  Tidak jelas bila rakaman itu dirakam atau sama ada tiga lelaki dan seorang wanita itu masih berada di Jepun.

  “Satu lagi YouTuber yang aneh dan menjengkelkan dari luar negara muncul. Selain Fidias, tiga yang lain harus ditangkap,” kata seorang pengguna media sosial dalam bahasa Jepun.

  Seorang lagi berkata: “Anehnya, bahagian komen kepada (siaran dalam talian) penuh dengan pujian. (Polis) harus menangkapnya untuk mengelakkan jenayah meniru daripada berlaku.”

  Pengendali kereta api wilayah JR Kyushu berkata ia sedang mengkaji rakaman itu sebelum memutuskan sama ada untuk memaklumkan kepada polis.

  “Kami mengetahui kes itu dan menyiasat fakta di sekelilingnya,” kata seorang jurucakap kepada AFP.

  Fidias hari ini menyiarkan permohonan maaf dalam salurannya, berkata: ‘Saya minta maaf kepada orang Jepun jika kami membuat mereka berasa teruk, itu bukan matlamat kami! Mulai sekarang saya akan membuat lebih banyak kajian tentang budaya yang kami kunjungi dan cuba mengelak perkara ini berulang lagi’. – AFP

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...