Tuesday, July 23, 2024
26.8 C
Brunei

  -

  Bersedia, jangan turun-turun ayam

  Oleh Raz AS –

  Setiap kaki pancing sememangnya gemar mengunjungi lubuk pancing yang berdekatan dengan rumah mereka. Tidak perlu memakan banyak masa, perjalanan yang hanya memakan masa beberapa minit sudah cukup bagi mengubat kerinduan si pemancing untuk curi-curi melabuhkan umpan sekejap, meski sedikit sibuk dengan kehidupan seharian.

  Begitulah teruknya ‘gian’ seorang pemancing. Berjaya memperoleh ikan atau tidak itu lain cerita, yang penting setiap kali timbul rasa gian, melihat air kolam, tasik, sungai atau laut dan melontar pancing beberapa kali meski tidak sampai setengah jam sudah cukup rasanya.

  Mempunyai tempat memancing yang berdekatan dengan tempat tinggal sememangnya satu kelebihan. Ia memberikan lebih banyak peluang kepada kaki pancing untuk membina keyakinan diri, menambah pengalaman dan pengetahuan serta melakukan eksperimentasi teknik dan kaedah baharu untuk menangkap ikan.

  Walau bagaimanapun, tidak dapat disangkal apabila sampai saatnya, si kaki pancing akan berasa jemu dengan tempat yang berulang kali dikunjungi itu. Memang sudah tersemat dalam naluri setiap pemancing inginkan cabaran baharu dan mengembara ke lubuk-lubuk memancing yang lain.

  Mengembara ke padang pancing baharu sememangnya satu pengalaman yang menyeronokkan dan dipenuhi dengan harapan. Kita tidak tahu akan kemungkinan yang tersedia di lubuk-lubuk baharu itu, mungkin saja ikan-ikan di sana lebih galak memakan umpan berbanding di tempat kita selalu kunjungi, atau mungkin terdapatnya tangkapan saiz idaman menanti-nantikan kehadiran umpan yang akan kita persembahkan. Hanya pemancing-pemancing tegar yang akan memahami perasaan ini.

  Kenal pasti peralatan pancing yang sesuai untuk digunakan dalam trip tersebut. Jika menggunakan lure, pilih beberapa lure daripada jenis dan warna kegemaran awda dan tinggalkan selebihnya. – Gambar oleh Raz AS

  Tidak kira berapa lama trip yang awda rancang untuk memancing ke tempat baharu sama ada setengah hari, sehari suntuk, semalaman, beberapa hari atau mungkin juga sehingga mencecah satu minggu, ia memerlukan perancangan dan persediaan yang rapi bagi memastikan trip memancing selesa dan berjalan lancar. Jangan turun-turun ayam.

  Perancangan dan persediaan dibuat lebih awal sekurang-kurangnya sehari sebelum turun memancing, jika lebih awal, lebih bagus. Elakkanlah daripada membuat persediaan pada saat akhir agar awda tidak berebut-rebut dan gagau.

  Terdapat beberapa faktor yang perlu dititikberatkan semasa membuat persediaan sebelum awda menjalankan trip memancing awda. Antaranya memastikan kenderaan sama ada kereta atau perahu yang hendak digunakan berada dalam keadaan yang baik dan selamat untuk digunakan bagi mengelakkan perkara-perkara yang tidak diingini daripada berlaku.

  Sementara itu, para pemancing juga digalakkan menyemak peta tempat yang ingin dituju bagi mengelakkan daripada tersesat dan banyak membuang masa dalam perjalanan. Pada era yang serba canggih ini, teknologi GPS banyak membantu kita untuk mencari arah, namun begitu jangan bergantung sepenuhnya terhadap peralatan elektronik kerana kita tidak tahu bila-bila sahaja ia boleh mati dan rosak.

  Oleh yang demikian, pastikan alat-alat elektronik seperti GPS dan peralatan perhubungan seperti telefon bimbit, radio dan apa-apa sahaja yang menggunakan bateri dicaskan sepenuhnya. Lebih digalakkan lagi untuk membawa bateri tambahan.

  Selain itu, penyediaan lampu suluh jangan dipandang ringan meskipun kita bercadang hanya memancing pada waktu siang. Walaupun telefon bimbit sudah mempunyai fungsi lampu namun ia tidak menggantikan kegunaan lampu suluh sepenuhnya.

  Tidak kiralah lampu suluh yang dipegang atau dipasang di kepala, ia boleh membantu awda melihat dengan lebih jelas pada waktu awal pagi semasa matahari baru hendak naik.

  Tambahan lagi, ia sangat diperlukan ketika waktu-waktu kecemasan, contohnya jika tersekat di sesuatu lokasi kerana enjin perahu atau kereta rosak sehingga memaksa awda berada di sana sampai waktu matahari terbenam.

  Pastikan juga awda membawa perkakas seperti pisau atau parang, sepana, playar, pembuka skru dan lain-lain di dalam kereta atau bot. Bagi yang ingin menyewa atau menggunakan perahu, pastikan alat ganti seperti ‘spark plug’ ada dalam simpanan awda.

  Masalah ‘spark plug’ rosak bukanlah sesuatu yang jarang dihadapi oleh pengguna-pengguna perahu enjin.

  Bagi peralatan memancing pula, seboleh-bolehnya elakkan daripada membawa semua sekali barangan pancing yang awda ada kerana tidak semestinya semua akan digunakan dan ini hanya akan memakan ruang dan menjadi beban sahaja.

  Kenal pasti peralatan pancing yang sesuai untuk digunakan dalam trip tersebut. Jika menggunakan lure, pilih beberapa lure daripada jenis dan warna kegemaran awda dan tinggalkan selebihnya. Begitu juga dengan peralatan terminal lain seperti mata kail, batu ladung, kili-kili dan lain-lain. Bawalah yang bersesuaian dan tinggalkan yang lain.

  Dapatkan tidur yang secukupnya pada malam sebelum perjalanan agar badan sentiasa segar dan bertenaga untuk membuat perjalanan jauh atau ketika berada di padang pancing. Bagi yang mengadakan trip lebih dari sehari, cubalah tidur dengan selesa untuk merehatkan badan setelah seharian penat memancing untuk meneruskan perjuangan keesokan hari.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Oli peroleh lebih dua pertiga undi parlimen Nepal

  KATHMANDU, 22 JULAI – Perdana menteri Nepal yang baru dilantik mendapat sokongan padu di parlimen, kelmarin, dengan lebih dua pertiga ahli mengundi memihak kepadanya. Perdana...