Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Celtics menangi rekod kejuaraan NBA ke-18

  LOS ANGELES, 18 JUN – Jayson Tatum menghasilkan 31 mata yang mempesonakan ketika Boston Celtics mendominasi Dallas Mavericks 106-88 untuk merangkul mahkota kejuaraan NBA ke-18 yang memecahkan rekod, semalam.

  Ditundukkan oleh Dallas dalam perlawanan keempat  dengan jarak 38 mata pada hari Jumaat, Boston membuka peluang untuk melawan Mavericks untuk memastikan kemenangan 4-1 di TD Garden.

  Tatum menerajui persembahan hebat di kedua-dua hujung lantai ketika Boston menyingkirkan musuh ketat mereka Los Angeles Lakers untuk berdiri sendiri dengan 18 gelaran NBA.

  Kemenangan yang ketara itu datang 16 tahun selepas kemenangan terakhir Boston di Final NBA – ke atas Lakers – pada 2008.

  “Ia adalah perasaan yang sukar untuk diungkapkan. Kami berjaya melakukannya,” kata Tatum yang gembira selepas kemenangan itu.

  “Ini satu perasaan yang luar biasa. Saya hilang kata-kata. Saya minta maaf.”

  Jaylen Brown, yang dinobatkan sebagai Pemain Final Paling Berharga, memberikan bantuan jaringan Tatum dengan 21 mata, manakala Jrue Holiday menambah 15 dan Derrick White 14.

  “Ia adalah usaha penuh pasukan,” kata Brown, yang mencatatkan purata 20.8 mata, 5.4 lantunan dan 5.0 bantuan dalam lima perlawanan Akhir.

  Kekalahan itu menandakan penamat yang menyedihkan ke peringkat akhir untuk duo Dallas, Luka Doncic dan Kyrie Irving, yang telah mengetuai pilihan kelima Persidangan Barat dalam perjalanan ke Pusingan Akhir NBA.

  Doncic, sensasi semasa perlawanan keempat Mavericks menewaskan Celtics, menamatkan dengan 28 mata.

  “Saya bangga dengan setiap pemain yang terlibat, semua jurulatih, semua orang di belakang,” kata Doncic yang kalah selepas itu.

  “Jelas sekali, kami tidak memenangi Pusingan Akhir, tetapi kami mempunyai musim yang hebat dan saya bangga dengan setiap daripada mereka.”

  Ditanya apa yang terlintas di fikirannya, Doncic menjawab, “Tiada apa-apa. Sedih kami kalah.” – AFP

  Jayson Tatum menjulang Trofi Kejuaraan Larry O’Brien selepas kemenangan 106-88 Boston menentang Dallas Mavericks dalam Permainan Kelima Pusingan Akhir NBA 2024 di TD Garden, semalam. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...