Sunday, July 14, 2024
30.2 C
Brunei

  -

  Munajat yang diterima dan yang ditolak

  Oleh Yusrin Junaidi – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 8 OKT – Allah SWT akan memakbulkan doa hambaNya apabila memohon kepada Allah SWT, lebih-lebih lagi dalam keadaan tertentu, namun permohonan hambaNya itu akan ditolak sekiranya makanan, minuman dan pakaiannya terdiri daripada yang haram.

  Perkara itu antara yang ditekankan dalam tazkirah bertajuk Munajat yang Diterima dan yang Ditolak yang disampaikan oleh Pengarah Pusat Penyelidikan dan Pengajian Jawi dan Kitab Turath, Kolej Universiti Perguruan Ugama Seri Begawan (KUPU SB), Awang Azman bin Haji Kassim dari Masjid Kampung Pintu Malim semasa Program Malam Munajat ke-106 anjuran Kementerian Hal Ehwal Ugama (KHEU) secara dalam talian kelmarin.

  Hadir sama ialah Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman.

  Acara turut mengundang tetamu khas, Raes Rabitah Antarabangsa Alumni Al-Azhar Brunei Darussalam (WAAG Brunei), Dato Seri Setia Haji Awang Abdul Aziz bin Orang Kaya Maharaja Lela Haji Yussof dari Masjid Kampung Pintu Malim yang juga memimpin bacaan Sayyidul Istighfar dan Surah Al-Fatihah.

  Mengimarahkan lagi acara tersebut ialah ahli-ahli WAAG Brunei, jawatankuasa takmir dan belia serta jemaah Masjid Kampung Pintu Malim dan masjid-masjid, surau dan balai ibadat di seluruh negara, di samping warga kerja KHEU dan jabatan-jabatan serta institusi pendidikan di bawahnya bersama keluarga dari kediaman masing-masing.

  Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama bersama jemaah yang menyertai Malam Munajat secara dalam talian. – Gambar serahan KHEU
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pasangan suami isteri ditahan, didakwa mengintip untuk Rusia

  SYDNEY, 12 JULAI - Polis Australia telah mendakwa pasangan suami isteri kelahiran Rusia dengan tuduhan mengintip untuk Moscow, menurut pegawai tertinggi polis hari ini....