Tuesday, March 21, 2023
21.2 C
Brunei

-

Porsche, Pixar hidupkan watak Cars

Oleh Syahmi Hassan

STUTTGART, 12 OGOS – Porsche dan Pixar Animation Studios telah melancarkan Porsche yang sangat istimewa, diilhamkan daripada salah satu model 911 yang paling popular iaitu Sally Carrera, kereta terkenal dalam filem animasi Disney dan Pixar, Cars.

Seperti Sally Carrera, 911 Sally Special adalah yang satu-satunya. Hanya akan ada satu 911 Sally Special, dan ini kali pertama Pixar menyokong projek sedemikian.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, kereta yang dikeluarkan sekali sahaja itu akan dilelong oleh RM Sotheby’s pada 20 Ogos sebagai sebahagian daripada Minggu Kereta Monterey di California.

Hasil lelongan akan disumbangkan kepada dua badan amal.

Sebahagian daripada hasilnya akan memberi manfaat kepada wanita muda melalui sumbangan kepada Girls Inc dan sebahagian lagi akan disumbangkan kepada Amerika Syarikat untuk UNHCR, sebuah organisasi yang menyokong pelarian dari Ukraine.

Kereta 911 Sally Special dibangunkan berdasarkan watak Sally Carrera dalam animasi Disney dan Pixar, Cars. –
Gambar serahan Porsche

Kenyataan menjelaskan, projek itu bermula pada November 2021 dan menggabungkan ahli pasukan asal Cars yang menghidupkan watak filem dan Sally Carrera bersaiz sebenar lebih 20 tahun lalu.

Pasukan itu termasuk Pengarah Kreatif Francais di Pixar Animation Studios, Jay Ward, dan pereka pengeluaran yang pertama kali melukis Sally Carrera untuk filem Cars, Bob Pauley.

Mereka dibantu oleh ahli pasukan Sonderwunsch di Porsche Exclusive Manufaktur, Stuttgart dan pereka dari Style Porsche di Weissach. Pasukan itu bekerjasama selama 10 bulan.

“Kami sangat seronok mencipta 911 Sally Special dan ini kali pertama kami mengusahakan projek seumpama ini,” kata Jay Ward.

“Kami membuat keputusan awal bahawa kami mahu mencipta 911 yang boleh dipandu sepenuhnya, diilhamkan oleh Sally Carrera, tetapi bukan salinan yang tepat. Sally Carrera suka memandu – itulah inspirasi kami. Kami bertanya kepada diri sendiri, jika Sally dibina hari ini sebagai model yang diluluskan jalan raya, bagaimana rupanya?,”  tambahnya.

Pengarah Pengeluar Kenderaan Exclusive Porsche, Boris Apenbrink pula menjelaskan, “911 Sally Special adalah berdasarkan varian terpantas dan paling tangkas bagi barisan model 911 Carrera, 480-PS 911 Carrera GTS. Kereta itu dilengkapi dengan kotak gear manual, memanfaatkan keghairahan Sally Carrera untuk memandu”.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kishida umum rancangan Indo-Pasifik baharu di India

NEW DELHI, 20 MAC - Perdana Menteri Jepun, Fumio Kishida hari ini menjemput rakan sejawatannya dari India, Narendra Modi untuk menghadiri sidang kemuncak negara-negara...
- Advertisment -