Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Ratusan keracunan makanan di Moscow

  MOSCOW, 17 JUN – Wabak keracunan makanan yang jarang berlaku dan amat berbahaya telah menyebabkan lebih 120 orang mendapatkan bantuan perubatan dan sekurang-kurangnya 30 dimasukkan dalam wad rawatan rapi di Moscow hari ini, kata pegawai kesihatan.

  Pesakit telah dimasukkan ke hospital kerana disyaki dijangkiti botulisme bawaan makanan, keadaan yang mengancam nyawa yang menyerang sistem saraf dan boleh menyebabkan kegagalan pernafasan dan lumpuh.

  Pihak berkuasa Rusia berkata wabak toksik itu datang daripada salad yang diedarkan oleh perkhidmatan penghantaran dalam talian yang popular, yang menangguhkan operasinya buat sementara waktu semalam di tengah-tengah siasatan jenayah.

  “Secara keseluruhan, 121 orang mendapatkan bantuan perubatan,” agensi berita negara memetik Anastasia Rakova, Timbalan Datuk Bandar Moscow, sebagai berkata hari ini.

  “Pada masa ini, 55 orang berada dalam keadaan serius, 30 daripadanya dalam rawatan rapi,” tambahnya.

  Pemantau kesihatan dan pengguna bandar itu, Rospotrebnadzor, berkata pada Sabtu ia sedang menjalankan ‘penyiasatan epidemiologi ke atas kes botulisme yang disyaki’.

  Sementara itu, pejabat pendakwa Moscow berkata ia telah melancarkan siasatan jenayah ke atas pelanggaran piawaian keselamatan pengguna.

  Timbalan Datuk Bandar Rakova berkata ‘tiada ancaman kepada nyawa’ pesakit yang telah dimasukkan ke hospital disebabkan campur tangan perubatan yang tepat pada masanya.

  Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, kes botulisme bawaan makanan boleh membawa maut tanpa rawatan pantas dengan antitoksin.

  Botulisme adalah keadaan yang sangat jarang berlaku, biasanya disebabkan oleh makanan yang diproses secara tidak betul dan dikaitkan dengan barangan dalam tin dan diawet. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...