Wednesday, July 24, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Sekolah tahun 10-13, lima kali seminggu

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 DIS – Keutamaan kehadiran di sekolah-sekolah secara bersemuka yang akan dimulakan pada peringkat pertama Fasa Awal Endemik, pada 3 Januari depan bagi pelajar-pelajar Tahun 10 hingga 13 adalah lima kali dalam seminggu.

  Manakala itu, bagi pelajar-pelajar Tahun 7 hingga 9, dijangka bermula pada peringkat kedua Fasa Awal Endemik iaitu 17 Januari nanti, namun hanya untuk pelajar-pelajar yang telah lengkap vaksinasi.

  Perkara itu dijelaskan oleh Pemangku Menteri Pendidikan, Datin Seri Paduka Dr Hajah Romaizah binti Haji Mohd Salleh semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam, di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

  “Sementara bagi pelajar-pelajar yang berumur 12 tahun hingga 17 tahun serta pelajar-pelajar Tahun 7 yang belum mencapai umur 12 tahun dan belum menerima vaksinasi, pengajaran dan pembelajaran akan diteruskan melalui kaedah dalam talian atau diberikan Home Learning Pack (HLP) agar para pelajar tidak ketinggalan dalam meng-ikuti pembelajaran mereka,” tambah beliau.

  Pada sidang media tersebut, Datin Seri Paduka Dr Hajah Romaizah menyeru ibu bapa dan penjaga pelajar-pelajar yang masih belum menerima vaksin untuk membawa anak-anak ke pusat-pusat vaksinasi berdekatan demi sama-sama memastikan proses pembelajaran para pelajar secara fizikal serta kesinambungan dan kelancaran persekolahan mereka dapat dijalankan secara lebih teratur.

  “Selain memastikan keselamatan pelajar-pelajar di sekolah-sekolah di Negara Brunei Darussalam, Kementerian Pendidikan juga ingin memastikan keselamatan dan hal ehwal kebajikan pelajar-pelajar yang berada di luar negara terjaga,” jelas beliau lagi.

  Menyentuh mengenai pelajar-pelajar yang akan membuat perjalanan ke luar negara atas tujuan pengajian, Datin Seri Paduka Dr Hajah Romaizah berkata, bermula 1 Januari 2022, pelajar-pelajar tersebut dikehendaki untuk melengkapkan pendaftaran di Kementerian Pendidikan melalui Jabatan Pengurusan Biasiswa sebelum membuat perjalanan ke luar negara.

  “Dalam keadaan negara yang masih bergelut dengan gelombang pandemik kedua ini, Kementerian Pendidikan merakamkan penghargaan dan terima kasih di atas sokongan dan kerjasama para guru, ibu bapa dan pihak-pihak berkepentingan yang lain dalam sama- sama memastikan pembelajaran anak-anak dapat berjalan dengan baik meskipun berhadapan dengan beberapa cabaran,” tambah beliau.

  Di hujung kenyataannya, beliau menekankan bahawa Kementerian Pendidikan yakin dan berharap semangat kecemerlangan para pelajar, guru- guru dan ibu bapa dalam menghadapi situasi yang tidak menentu ini akan berterusan terutama sekali apabila melangkah ke Fasa Endemik dan norma baharu bagi sesi persekolahan 2022.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...