Wednesday, July 24, 2024
24.2 C
Brunei

  -

  SESB ke arah guna meter pintar

  KOTA KINABALU, 18 JUN – Pengerusi Sabah Electricty Sdn Bhd (SESB), Datuk Seri Wilfred Madius Tangau berkata pihak SESB kini dalam proses ke arah menggunakan Meter Pintar (Smart Meter) bagi merekodkan jumlah penggunaan elektrik di setiap premis serta kediaman di seluruh Sabah dan Labuan.

  Menurut beliau, bagi tujuan itu pihak SESB membuka tender mempelawa syarikat-syarikat berkelayakan menjayakan inisiatif berkenaan.

  “Tender dibuka pada 16 April dan ditutup 12 Jun lepas. Pada ketika ini ia sedang dalam proses analisa tender sebelum dibentangkan kepada Jawatankuasa Tender Pengurusan dan seterusnya ke Jawatankuasa Perolehan dan Kewangan Lembaga,” katanya.

  Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan di sini hari ini bagi mengulas saranan Pengerusi Yayasan Pengguna Negara Malaysia (YPNM) Sabah, David Chan.

  Menurut Madius, saranan David agar pihak kerajaan menggunakan meter pintar adalah wajar kerana mempunyai pelbagai manfaat dan kelebihan berbanding penggunaan meter konvensional.

  “Saya ingin memaklumkan bahawa pihak SESB pun sememangnya sedang ke arah itu dan diharapkan segala proses yang dilaksanakan berjalan lancar,” katanya.

  Madius yang juga Ahli Parlimen Tuaran turut menggalakkan orang ramai dan pengguna memuat turun dan mendaftar aplikasi mySESB di telefon bimbit masing-masing. – Bernama

  Gambar ANN/The Star
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Taiwan keluarkan amaran darat, laut untuk Taufan Gaemi

  TAIPEI, 23 JULAI - Agensi meteorologi Taiwan telah mengeluarkan amaran laut dan darat untuk Taufan Gaemi, yang dijangka mendarat di Daerah Yilan antara lewat...