Saturday, February 24, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Singapura bakal bina pulau buatan

  SINGAPURA, 29 NOV – Singapura berkata ia sedang mempertimbangkan untuk membina pulau buatan di luar pantai timurnya untuk melindungi kawasan rendah daripada kenaikan paras laut yang disebabkan oleh perubahan iklim.

  Kajian kejuruteraan dan kesan alam sekitar untuk projek ‘Long Island’ akan bermula pada 2024 dan mengambil masa lima tahun untuk siap, kata Menteri Pembangunan Negara, Desmond Lee, kelmarin.

  Tanah yang ditebus guna untuk projek itu boleh menjangkau 800 hektar, memberikan lebih banyak ruang kepada negara kota yang berpenduduk padat itu untuk kediaman, taman dan industri, kata Lee.

  Perdana Menteri, Lee Hsien Loong mengingatkan pada 2019 bahawa kenaikan paras laut menimbulkan ‘ancaman besar’ kepada Singapura dan pertahanan pantai boleh menelan kos sekitar AS$75 bilion atau lebih dalam tempoh 100 tahun akan datang.

  Agensi perancangan guna tanah Singapura, Penguasa Pembangunan Semula Bandar (URA), telah meminta maklum balas orang ramai mengenai projek itu, yang mungkin mengambil masa beberapa dekad untuk dibangunkan.

  Pulau buatan boleh dibina di luar pantai pada paras yang lebih tinggi daripada daratan untuk membentuk ‘garisan pertahanan’ terhadap kenaikan paras laut, kata URA di laman webnya.

  Agensi-agensi kerajaan juga telah mengkaji pembinaan tembok laut tiga meter di sepanjang pantai, disokong oleh pintu air pasang surut dan stesen pam.

  Namun URA berkata tembok itu akan menimbulkan ‘tempoh gangguan yang berpanjangan’ kepada pengguna taman semasa pembinaan dan stesen pam akan menghuni saiz 15 padang bola sepak taman itu. – AFP

  Orang ramai berehat di pantai di East Coast Park di Singapura pada 25 Disember 2020. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...