Wednesday, July 17, 2024
25.5 C
Brunei

  -

  Surau Pusat Ehsan siap dibina

  Oleh Salawati Haji Yahya
  Gambar serahan Pusat Ehsan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 25 NOV – Pusat Ehsan Al-Ameerah Al-Hajjah Maryam (Pusat Ehsan), kelmarin, telah mengadakan majlis Doa Kesyukuran sempena selesai pembinaan surau pusat berkenaan.

  Hadir selaku tetamu kehormat pada majlis yang berlangsung di surau pusat berkenaan di Kampung Bengkurong ialah Penaung Pusat Ehsan, Datin Paduka Seri Hajah Mariam binti Haji Abdul Aziz.

  Majlis turut menyaksikan tetamu kehormat memasang jubin terakhir pada dinding surau dengan diiringi bacaan Selawat ke atas Nabi Muhammad SAW.

  Turut bersama memasang jubin berkenaan ialah Menteri Hal Ehwal Ugama, Yang Berhormat Pehin Udana Khatib Dato Paduka Seri Setia Ustaz Haji Awang Badaruddin bin Pengarah Dato Paduka Haji Awang Othman yang juga selaku Yang Di-Pertua Majlis Ugama Islam Brunei (MUIB).

  MUIB merupakan penaja terbesar bagi surau berkenaan dengan jumlah $400,000.

  Manakala itu, Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Turkiye, Tuan Yang Terutama Profesor Hamit Ersoy telah menaja jubin etnik, penghasilan mural, kaligrafi dan kemasan dinding surau yang diterbangkan dari Turkiye dengan nilai $104,919.07.

  Jamuan bagi majlis tersebut pula telah ditaja oleh Samima Sdn Bhd dan Al-Barakah Company yang telah banyak membantu dan menyokong Pusat Ehsan selama ini.

  Surau berkenaan menampung seramai 100 orang jemaah dan memiliki dua bilik darjah untuk guru-guru agama menjalankan kelas agama dan aktiviti-aktiviti keagamaan bersama penuntut-penuntut Pusat Ehsan.

  Turut hadir pada majlis itu ialah para penaja bagi surau berkenaan yang terdiri daripada syarikat-syarikat dan orang ramai.

  Datin Paduka Seri Hajah Mariam, Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama dan Duta Besar Istimewa dan Mutlak Republik Turkiye bergambar ramai di Surau Pusat Ehsan yang telah siap dibina.
  Yang Berhormat Menteri Hal Ehwal Ugama meletakkan jubin pada dinding Surau Pusat Ehsan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Nepal, India kerjasama cari mayat hilang tragedi bas hanyut

  KATHMANDU, 17 JULAI – Pihak berkuasa tempatan sedang berkerjasama dengan pegawai sempadan daerah India untuk mencari mayat dalam kemalangan Simaltal, di mana tanah runtuh...