Friday, March 31, 2023
23.2 C
Brunei

-

Askar Taiwan hilang ditemui di China

TAIPEI, 13 MAC – Seorang askar Taiwan yang hilang minggu lalu ketika ditempatkan di sebuah pulau dekat China telah ditemui di tanah besar, kata kerajaan hari ini.

Askar itu, yang hanya dikenali dengan nama keluarganya Chen, dilaporkan hilang pada Khamis selepas panggilan pagi di Pulau Erdan, yang terletak hanya lima kilometer dari pantai tanah besar.

“Sudah disahkan bahawa dia berada di tanah besar China,” kata, ketua Majlis Hal Ehwal Tanah Besar, Chiu Taisan, badan pembuat dasar tertinggi Taiwan mengenai China.

Ketika ditanya sama ada Chen telah meninggalkan jawatannya, Chiu berkata kerajaan akan “menyiasat situasi tersebut.”

“Kementerian pertahanan mempunyai mekanisme yang relevan untuk mengenal pasti penceroboh,” tambahnya.

Kementerian pertahanan, yang membentuk pasukan petugas khas untuk mencari askar itu, setakat ini tidak mengulas mengenai kehadirannya di tanah besar.

Ketua Pertahanan, Chiu Kuo cheng berkata pada Jumaat bahawa masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan jika askar itu melarikan diri.

Chen ialah seorang kakitangan di sebuah dapur di Batalion Garison Lieyu di Erdan, menurut tentera Taiwan.

Erdan merupakan salah satu pulau Kinmen, yang terletak berhampiran dengan bandar pelabuhan China, Xiamen.

Kehilangan askar itu berlaku pada masa ketegangan yang semakin memuncak antara China dan Taiwan, yang Beijing anggap sebagai wilayahnya dan telah bersumpah untuk mengambilnya satu hari, secara kekerasan jika perlu.

Ancaman China terhadap Taiwan semakin ketara dalam beberapa tahun kebelakangan ini.- AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Otai impi meluncur ombak hingga usia 100

FUJISAWA, JEPUN, 30 MAC – Seorang warga emas membuktikan bahawa usia bukan penghalang untuk melakukan pelbagai aktiviti lasak seperti meluncur ombak. Seiichi Sano mula meluangkan...
- Advertisment -