Saturday, June 10, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  Bersama sokong pemuliharaan alam sekitar

  Oleh Sim Y. H.
  Gambar oleh Muiz Matdani

  BANDAR SERI BEGAWAN, 26 JUN – Dalam usaha untuk memupuk kesedaran pemuliharaan alam sekitar dan melibatkan penyertaan orang ramai dalam sama-sama menyokong Protokol Hijau, Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD) akan melancarkan kempen Donate A Tree.

  Pengumuman mengenai kempen yang akan dilancarkan itu dibuat semasa Festival Eko yang dianjurkan oleh BIBD sebagai sebahagian dari-pada aktiviti Minggu Tindakan Iklim, Persidangan dan Pameran Pertengahan Tahun Brunei (Brunei MYCE) 2022 yang berlangsung di BIBD Connects, Taman Mahkota Jubli Emas, Bandar Seri Begawan, hari ini.

  Festival itu dilancarkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof; Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Yang Berhormat Dato Seri Paduka Haji Ahmaddin bin Haji Abdul Rahman; Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan, Yang Berhormat Dato Seri Paduka Dr Haji Abdul Manaf bin Haji Metussin; Menteri Pembangunan, Yang Berhormat Dato Paduka Haji Muhd Juanda bin Haji Abdul Rashid; Menteri Pengangkutan dan Infokomunikasi, Yang Berhormat Pengiran Shamhary bin Pengiran Dato Paduka Haji Mustapha dan Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Haji Nazmi bin Haji Mohamad.

  Turut hadir ialah Pemangku Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif BIBD, Hajah Noraini binti Haji Sulaiman, wakil-wakil daripada misi diplomatik asing, rakan-rakan strategik, pegawai-pegawai kanan kerajaan serta ahli-ahli pengurusan BIBD.

  Sebagai sebahagian daripada Festival Eko, BIBD dengan kerjasama Community for Brunei dan Sekretariat Perubahan Iklim Brunei (BCCS) menayangkan video pendek mengenai Kempen Donate A Tree.

  Menteri-menteri kabinet dan Hajah Noraini semasa melancarkan Festival Eko anjuran BIBD di Taman Mahkota Jubli Emas, Bandar Seri Begawan.
  Yang Berhormat Menteri Sumber-sumber Utama dan Pelancongan bersama Yang Berhormat Menteri Pembangunan semasa melancarkan kempen Donate a Tree pada majlis berkenaan.
  Yang Berhormat Menteri Ke-budayaan, Belia dan Sukan menanam sebatang pokok.

  Inisiatif di bawah Kempen Kebangsaan Kemapanan SME360 itu, menyaksikan BIBD bekerjasama dengan BCCS, Progresif, Sphere dan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dengan matlamat untuk menanam 2,000 pohon pokok di pelbagai lokasi di serata Brunei Darussalam.

  Ketua Pegawai Pemasaran dan Pengerusi Kumpulan Transformasi Kemapanan BIBD, Hajah Nurul Akmar binti Haji Mohd Jaafar menerangkan bahawa Kempen Donate A Tree akan dibukakan kepada orang ramai dalam masa terdekat di mana ia merupakan usaha berterusan BIBD untuk menyokong BCCS dan Dasar Perubahan Iklim khususnya Strategi Menanam Pokok Protokol Hijau.

  Beliau menerangkan bahawa BIBD telah mula menjalankan komitmen tahunannya untuk menanam 2,000 pohon pokok menjelang hujung tahun.

  Mengulas lanjut mengenai kempen itu, Hajah Nurul Akmar berkata ia akan berjalan sehingga Ogos dan orang ramai akan berpeluang untuk menderma pokok dalam masa terdekat.

  Pokok-pokok akan ditanam di lokasi-lokasi di serata negara sebagai sebahagian daripada usaha menangani kesan berbahaya kepada ekosistem dunia oleh perubahan iklim.

  Beliau menambah, sebagai sebuah bank yang sentiasa berada di barisan hadapan transformasi digital, pihaknya akan menggalakkan orang ramai untuk menderma pokok melalui pelbagai saluran digital termasuk BIBD NEXGEN Online dan Wallet, platform Community for Brunei, Progresif Pay dan aplikasi Sphere.

  Festival Eko itu turut mengetengahkan Thryff Lane yang dikendalikan oleh Thryffy, aplikasi mudah alih yang mempromosi dan memudahkan pembelian serta penjualan pakaian-pakaian terpakai dengan matlamat untuk meningkatkan kesedaran mengenai berjimat-cermat dan menentang fesyen pantas dengan mengetengahkan pelbagai vendor menjual barangan pakaian terpakai.

  Sementara itu, Sekolah Antarabangsa Jerudong dan Sekolah Antarabangsa Brunei mengetengahkan inisiatif-inisiatif hijau oleh fakulti sekolah masing-masing di Bahagian Kemapanan Sekolah.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun semak semula undang-undang

  TOKYO, 9 JUN - Jepun meluluskan undang-undang imigresen yang membenarkan kerajaan menghantar pulang pencari suaka yang gagal, walaupun mendapat tentangan daripada parti pembangkang dan...
  - Advertisment -