Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

Juruterbang tentera, kru darat terdedah barah lebih tinggi

WASHINGTON, 19 MAC – Kajian Pentagon mendapati kadar barah yang tinggi dalam kalangan juruterbang tentera dan buat pertama kalinya telah menunjukkan bahawa kru darat yang mengisi minyak, menyelenggara dan melancarkan pesawat tersebut juga terancam dengan kadar tersebut.

Data itu telah lama dikaji oleh juruterbang tentera yang telah bersara dan memberi amaran mengenai hal tersebut selama bertahun-tahun tentang bilangan anggota kru udara dan darat yang mereka kenali telah menghidap barah.

Mereka diberitahu bahawa kajian ketenteraan awal mendapati mereka tidak berisiko lebih besar daripada populasi umum AS.

Dalam kajian selama setahun terhadap hampir 900,000 anggota perkhidmatan yang menaiki atau bekerja di pesawat tentera antara 1992 dan 2017, Pentagon mendapati bahawa anggota kru udara mempunyai kadar melanoma 87 peratus lebih tinggi dan kadar barah tiroid 39 peratus peratus lebih tinggi, manakala lelaki mengalami kadar barah prostat 16 peratus lebih tinggi dan wanita kadar kanser payudara 16 peratus lebih tinggi.

Secara keseluruhannya, kru udara mempunyai kadar kanser 24 peratus lebih tinggi bagi semua jenis.

Juruterbang Tentera Laut A-6, Jim Seaman merupakan salah seorang juruterbang yang meninggal dunia akibat kanser paru-paru pada usia 61 tahun. – AP

Kajian menunjukkan kru darat mempunyai kadar kanser otak dan sistem saraf 19 peratus lebih tinggi, kadar kanser tiroid 15 peratus lebih tinggi dan kadar kanser buah pinggang atau buah pinggang 9 peratus lebih tinggi, manakala wanita mempunyai kadar kanser payudara 7 peratus lebih tinggi. Kadar keseluruhan untuk semua jenis kanser adalah 3 peratus lebih tinggi.

Terdapat beberapa berita baik yang dilaporkan juga. Kedua-dua kru darat dan udara mempunyai kadar kanser paru-paru yang jauh lebih rendah, dan kru udara juga mempunyai kadar kanser pundi kencing dan kolon yang lebih rendah.

Data tersebut membandingkan ahli perkhidmatan dengan penduduk umum AS selepas mengkaji dalam peringkat umur, jantina dan bangsa.

Kajian itu diperlukan oleh Kongres dalam rang undang-undang pertahanan 2021. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -