Subsidi tepung bantu harga roti bertahan

VALLETTA – Elaine Micallef, yang mengusahakan kedai roti keluarga di Malta, tidak dapat memahami berapa banyak kos untuk membuat sebuku roti jika mereka perlu membayar harga pasaran penuh untuk gandum dan bijirin yang diimport tanpa subsidi kerajaan.

Buat masa ini sekurang-kurangnya, dia boleh mengekalkan harga rotinya tidak berubah.

Micallef, 50, bekerja di Carmelo Micallef Bakery, yang dinamakan sempena nama bapanya dan ditubuhkan pada 1967 di Sliema, sebuah bandar peranginan di pantai timur negara pulau Mediterranean itu.

Dia gembira kerana kedai rotinya, menggaji lapan orang, dapat memastikan roti Malta tradisional mampu milik bagi pelanggannya, kata Micallef kepada Xinhua.

Harga sebuku roti kekal di antara 0.75 euro (AS$0.80) dan 1.70 euro walaupun harga gandum di pulau itu meningkat hampir 30 peratus sejak konflik antara Rusia dan Ukraine semakin sengit.

Pembuat roti Malta tradisional di kedai roti di Sliema, Malta. – Xinhua

Marlene Mamo, 61, yang tinggal di bandar selatan Senglea, memberitahu Xinhua bahawa dia gembira melihat harga roti tidak berubah.

Di kebanyakan pasar raya dan barangan runcit di negara ini, beg tepung 1kg berharga sekitar satu euro, hampir tidak berubah dari awal tahun ini. Walau bagaimanapun, harga sebotol 1 liter minyak bunga matahari telah meningkat daripada 1.5 euro kepada 3.8 euro.

Kerana kerajaan mengambil perhatian kenaikan harga tepung, roti bernasib baik untuk menikmati harga yang stabil, kata seorang pelanggan tetap pertengahan umur, yang memilih untuk tidak dikenali, sambil menambah dia harus lebih berhati-hati dengan perbelanjaannya dan mengelak daripada perbelanjaan ‘boros’ dalam restoran dan bar.

Walau bagaimanapun, pai, yang mengandungi lebih banyak bahan, tidak bernasib baik.

Keju, daging, minyak bunga matahari dan telur tidak disubsidi oleh kerajaan. Harga pastizzi, snek rangup popular Malta yang secara tradisinya diisi dengan ricotta, kacang pis lenyek atau daging, baru-baru ini dinaikkan kira-kira 20 peratus kepada 0.5-0.6 euro sekeping.

Indeks harga pengguna (CPI) Malta meningkat kepada 4.5 peratus pada Mac berbanding tahun sebelumnya. Paras harga untuk makanan dan minuman bukan alkohol melonjak sebanyak 8.7 peratus, menurut Pejabat Perangkaan Kebangsaan. – Xinhua