Wednesday, June 7, 2023
27.9 C
Brunei

  -

  Transformasi pendidikan kolaboratif digital

  Gambar ANN/China Daily

  CHINA – Dilengkapi dengan peralatan terkini, bilik darjah baharu telah merangsang pemikiran kreatif dan minat terhadap sains dalam kalangan pelajar sekolah menengah di seluruh negara, kata Xing Wen.

  Membesar di sebuah bandar terpencil di wilayah Gansu, barat laut China, seorang pelajar perempuan berusia 12 tahun, Liao Wenting, terkejut mendapati paparan dipasang di kepala dan robotik yang dilihatnya dalam filem sains fiksyen, kini dapat dijangkau dengan mudah.

  Bilik darjahnya di Sekolah Menengah Wenxian No.2, yang terletak di kaki bukit bandar Bikou, daerah Wenxian, baru-baru ini dilengkapi dengan peralatan berteknologi tinggi.

  Bilik darjah tersebut, seluas 137 meter persegi, menawarkan sistem pengajaran multimedia, headset realiti maya, peralatan cetak 3D dan gajet berteknologi tinggi lain.

  Pelajar juga dapat merasai pengalaman teknologi seperti realiti tambahan, pemotongan laser, dan robotik pendidikan.

  Pelajar sekolah, Liao Wenting dan Ma Feiya (depan kanan) menggunakan pencetak 3D untuk menghasilkan pemegang pen.
  Projek amal ‘kelas masa depan’ menaik taraf kemudahan perkakasan di sekolah luar bandar di seluruh negara. – ANN/China Daily
  Ran Lingli, guru teknologi maklumat di Sekolah Menengah No. 2 Wenxian di wilayah Gansu. – ANN/China Daily

  Pembinaannya telah siap pada Disember 2022. Sejak itu, sekolah tersebut telah membuka dua kursus pilihan di dalam bilik darjah berkenaan, iaitu pemprograman grafik dan pencetakan 3D, masing-masing menarik seramai 120 dan 20 pelajar untuk kedua-dua kursus tersebut.

  Fasiliti tersebut disumbangkan oleh Persatuan Wartawan China dan syarikat teknologi Tencent, merupakan bilik darjah berteknologi tinggi pertama di Gansu.

  Selain itu, Tencent akan menawarkan perkhidmatan latihan percuma untuk guru teknologi maklumat dan menganjurkan pertandingan sains dan teknologi secara berkala untuk memberi motivasi kepada anak muda untuk terus meneroka bidang teknologi.

  Bilik darjah teknologi tinggi rangsang kreativiti pelajar

  Ran Lingli, seorang guru teknologi maklumat di sekolah, berkata bilik darjah berteknologi tinggi membolehkan pelajar merasai pengalaman yang lebih praktikal dengan peralatan berteknologi tinggi, dan lebih cenderung merangsang kreativiti mereka.

  “Dahulu, saya biasanya memberikan arahan mengenai cara menggunakan perisian seperti Word dan Excel dalam kelas saya,” kata Ran. “Namun, di dalam bilik darjah baharu, kami memberi dorongan kepada pelajar untuk meneroka kreativiti mereka dan mengubah idea mereka menjadi kenyataan. Dengan akses kepada sumber seperti pencetak 3D, pelajar boleh menghasilkan objek yang ada di minda mereka dalam bentuk nyata.”

  Baru-baru ini, seorang pelajar berusia 12 tahun di sekolah itu, Ma Feiya, diberikan peluang untuk menggunakan pencetak 3D untuk mencipta bekas pensel dengan reka bentuk rumit.

  “Ini merupakan pengalaman yang sangat menarik bagi saya untuk melihat model saya menjadi kenyataan,” katanya. “Saya berhasrat untuk terus meneroka peluang dalam bidang ini di dalam bilik darjah,” tambahnya.

  Bagi Xu Wei, presiden sekolah, kemudahan peralatan yang lebih baik di dalam bilik darjah dan sumber pendidikan dalam talian yang disediakan oleh Tencent merupakan sokongan yang tepat pada masanya untuk pembangunan sekolah.

  Beliau bekerja di sektor pendidikan selama 23 tahun dan berjaya menjadi presiden di tiga buah sekolah di Wenxian. Beliau kerap melawat sekolah-sekolah di bandar besar seperti Beijing dan Shanghai, dan sedar tentang jurang pembangunan pendidikan antara kawasan bandar dan luar bandar. – ANN/China Daily

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  NZ ambil tindakan penggunaan vape

  WELLINGTON, 6 JUN - New Zealand akan mengambil tindakan tegas terhadap penggunaan vape atau rokok elektronik untuk melindungi golongan mudanya, umum Menteri Kesihatan Ayesha...
  - Advertisment -