Thursday, June 1, 2023
34.4 C
Brunei

  -

  Korea S, Jepun tingkat kerjasama

  TOKYO, 23 MAC – Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah baik, hari ini.

  Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri Jepun mengumumkan bahawa berkuat kuasa hari ini, negara itu akan menarik balik kawalan eksport tiga bahan berkaitan separa konduktor utama yang dikenakan pada 2019 terhadap Korea Selatan, manakala Seoul berkata ia akan menarik aduannya dengan Pertubuhan Perdagangan Dunia berhubung isu tersebut.

  Kedua-dua pihak telah bersetuju dengan rancangan itu sebagai sebahagian daripada usaha mereka baru-baru ini untuk memperbaiki hubungan dan pengumuman itu dibuat seminggu selepas pemimpin mereka bersetuju untuk mengatasi sejarah konflik mereka dan memperbaiki hubungan supaya mereka dapat bertindak balas dengan lebih baik terhadap ancaman serantau yang semakin meningkat.

  Pengumuman itu dibuat beberapa jam selepas menteri penyatuan Korea Selatan dan pegawai kanan kerajaan Jepun mengesahkan kerjasama erat mereka sebagai tindak balas terhadap ancaman peluru berpandu Korea Utara yang semakin meningkat pada pertemuan yang jarang berlaku.

  Kwon Youngse berada di Tokyo untuk berbincang dengan menteri Jepun dan pegawai tertinggi parti, menjadi menteri penyatuan pertama yang berbuat demikian dalam tempoh 18 tahun.

  Perjalanan beliau adalah selepas sidang kemuncak Presiden Korea Selatan, Yoon Suk Yeol dengan Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida minggu lalu, apabila mereka bersetuju untuk meneruskan lawatan tetap dan melancarkan perbincangan peringkat tinggi mengenai keselamatan, perdagangan dan isu-isu lain. – AFP

  Menteri Penyatuan Korea Selatan, Kwon Youngse (kiri) dan Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi bergambar di kementerian luar di Tokyo. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Budak 3 tahun maut ditikam di Australia

  SYDNEY, 1 JUN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dan seorang lelaki berusia 45 tahun kritikal akibat ditikam dalam kejadian yang berlaku...
  - Advertisment -