Tuesday, May 30, 2023
23.6 C
Brunei

  -

  Media sosial perlu kebenaran ibu bapa bagi akaun anak bawah umur

  LOS ANGELES, 24 MAC – Utah semalam menjadi negeri pertama di Amerika Syarikat (AS) yang mewajibkan laman media sosial mendapatkan kebenaran ibu bapa untuk akaun yang digunakan oleh budak berumur di bawah 18 tahun, memberikan tekanan ke atas platform seperti Instagram dan TikTok untuk mengesahkan umur pengguna mereka.

  Undang-undang itu, yang berkuat kuasa pada Mac 2024, dikemukakan sebagai respons kepada kebimbangan berhubung ketagihan belia yang meningkat terhadap media sosial, dan risiko keselamatan seperti buli dalam talian, eksploitasi dan pengumpulan data peribadi kanak-kanak.

  Namun ia telah menimbulkan kebimbangan daripada firma teknologi dan kumpulan kebebasan sivil bahawa ia mungkin mengawal akses kepada sumber dalam talian untuk remaja tersisih, dan mempunyai implikasi meluas untuk kebebasan bersuara.

  “Kami tidak lagi membenarkan syarikat media sosial terus menjejas kesihatan mental belia kami,” kata Spencer Fox, gabenor negeri barat AS, yang menandatangani dua rang undang-undang berlainan pada majlis semalam.

  Rang itu juga mewajibkan firma media sosial membenarkan ibu bapa akses penuh kepada akaun anak mereka, dan mewujudkan ketiadaan sekatan akses semalaman kepada akaun kanak-kanak.

  Mereka menetapkan denda kepada syarikat media sosial sekiranya ia menyasarkan pengguna di bawah 18 tahun dengan ‘algoritma ketagihan,’ dan menjadikannya lebih senang untuk ibu bapa menyaman syarikat media sosial atas kerosakan kewangan, fizikal dan emosi. – AFP

  Gabenor Spencer Cox menandatangani dua rang undang-undang media sosial semasa majlis di bangunan Capitol di Bandar Salt Lake pada 23 Mac 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -