Thursday, May 30, 2024
26.4 C
Brunei

  -

  Perubahan iklim boleh tekan Bangkok berpindah

  BANGKOK, 15 MEI -Thailand mungkin perlu mempertimbangkan untuk memindahkan ibu kotanya, Bangkok, kerana paras air laut yang semakin meningkat, kata seorang pegawai kanan di pejabat perubahan iklim negara itu kepada AFP, hari ini.

  Unjuran secara konsisten menunjukkan bahawa dataran rendah Bangkok berisiko ditenggelami lautan sebelum akhir abad ini.

  Sebilangan besar ibu kota yang sibuk telah menghadapi banjir semasa musim hujan.

  Pavich Kesavawong, timbalan ketua pengarah jabatan perubahan iklim dan alam sekitar kerajaan, memberi amaran bahawa bandar itu mungkin tidak dapat menyesuaikan diri dengan dunia pada cuaca panas masa kini.

  “Saya rasa kita sudah melepasi 1.5 darjah Celsius,” katanya kepada AFP, merujuk kepada peningkatan suhu global daripada tahap pra-industri.

  “Sekarang kita perlu kembali dan berfikir tentang penyesuaian.”

  “Saya bayangkan Bangkok sudah tenggelam, jika kita kekal dalam keadaan semasa kita.”

  Kerajaan bandar Bangkok sedang meneroka langkah-langkah yang termasuk membina benteng, di sepanjang garis yang digunakan di Belanda, katanya.

  Tetapi “kami telah berfikir untuk berpindah”, kata Pavich, sambil menyatakan bahawa perbincangan masih bersifat hipotesis dan isu itu ‘sangat kompleks’.

  “Secara peribadi saya rasa ia satu pilihan yang baik, jadi kita boleh asingkan modal, kawasan kerajaan dan kawasan perniagaan,” katanya.

  Bangkok akan masih menjadi ibu kota kerajaan, tetapi alihkan perniagaan.

  Walaupun langkah masih jauh untuk diterima pakai sebagai dasar, ia tidak akan pernah berlaku sebelum ini di rantau ini. – AFP

  Pelancong melihat pemandangan bandar dari Mahanakhon Skywalk di Bangkok pada 14 Mei. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China jadi tuan rumah kepada pemimpin-pemimpin Arab

  BEIJING, 30 MEI - Presiden China Xi Jinping menggesa persidangan damai antarabangsa yang tertumpu kepada perang Israel-Hamas dan menjanjikan lebih banyak bantuan kemanusiaan ketika...