Friday, December 1, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Dipenjara 2 tahun, 2 sebatan curi tabung masjid

  Oleh Ak Zaki Kasharan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 26 MAC – Seorang lelaki tempatan dijatuhi hukuman penjara dua tahun dan dua kali sebatan, kelmarin, selepas dia mengaku bersalah mencuri wang dari kotak derma masjid.

  Hakim Mahkamah Perantaraan Pengiran Masni Pengiran Haji Bahar mendapati kes Abdul Azis @ Adi bin Abdul Latif, 31, diburukkan lagi dengan fakta bahawa dia mencuri dari tempat ibadat, wang yang merupakan hasil daripada derma dan tiada penyesalannya.

  Pendakwa Hajah Siti Mu’izzah Haji Sabli mendedahkan defendan melakukan kesalahan itu seminggu selepas dibebaskan dari penjara atas kesalahan sama. Pihak pendakwaan seterusnya membongkar defendan pergi ke Jame’ ‘Asr Hassanil Bolkiah pada 3 Mac, pukul 5:30 pagi untuk menunaikan solat Subuh.

  Selepas solat, dia membawa penyangkut baju yang ditemuinya di masjid ke dalam keretanya untuk mengubahsuainya sebagai alat untuk mencuri.

  Dia kemudian pergi ke surau wanita di tingkat satu dan mula ‘memancing’ wang dari kotak derma.

  Dia berjaya mendapatkan beberapa lembar wang tetapi sebelum dia dapat berbuat apa-apa lagi, pengawal keselamatan telah melihat tindakannya secara langsung menerusi kamera CCTV.

  Pengawal dan imam masjid menghampiri defendan dan mengarahkannya untuk memulangkan wang tunai yang diambilnya itu kembali ke dalam kotak tersebut.

  Defendan melakukan seperti yang diarahkan, memohon maaf dengan bersungguh-sungguh tetapi perlahan-lahan melarikan diri keluar dan bersembunyi di dalam longkang berhampiran pagar masjid.

  Pengawal menemui defendan selepas pencarian, menahannya dan menghubungi polis yang akhirnya membawa kepada penahanannya.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Reaktor gabungan nuklear eksperimen Jepun dirasmikan

  TOKYO, 1 DIS - Reaktor gabungan nuklear eksperimen terbesar di dunia yang sedang beroperasi dirasmikan di Jepun hari ini, sebuah teknologi pada peringkat awal...