Thursday, June 1, 2023
34.6 C
Brunei

  -

  PM Thailand mulakan kempen

  NONTHABURI, THAILAND, 26 MAC – Perdana Menteri Thailand, Prayuth Chanocha kelmarin secara rasmi mene-rima pencalonan partinya sebagai calon utamanya untuk mengekalkan jawatan dalam pilihan raya umum akan datang, berjanji untuk membina iklim politik baharu yang menghapuskan konflik berdekad-dekad.

  Bekas jeneral berusia 69 tahun itu mengetuai rampasan kuasa tentera pada 2014, berikutan protes jalanan ganas selama berbulan-bulan di Bangkok terhadap kerajaan yang dipilih.

  Thailand telah mengalami ketidakstabilan politik sejak tentera menggulingkan kerajaan bilionair populis, Thaksin Shinawatra pada 2006.

  “Kami akan mewujudkan iklim politik baharu,” kata Prayuth dalam ucapan di hadapan 1,000 penyokong di sebuah pusat konvensyen di pinggir Bangkok, kurang seminggu selepas beliau membubarkan parlimen untuk menetapkan tarikh pilihan raya 14 Mei.

  “Kami akan mempunyai da-sar yang menangani isu rakyat dan negara, dan paling penting – dan saya hanya perlu mengatakan satu perkataan, saya tidak perlu mengembangkan atau apa-apa – kita akan bergerak melangkaui konflik,” katanya.

  Prayuth menjadi tarikan sepanduk pada mesyuarat parti United Thai Nation yang baru ditubuhkan, di mana senarai penuh 400 calon ahli parlimen telah diumumkan.

  “Kita tidak boleh mempunyai sebarang konflik lagi,” katanya. “Dalam beberapa dekad yang telah berlalu, terdapat masalah. Jangan lupa. Jangan kita tidak ingat mengenainya. Kita tidak boleh biarkan ia berlaku lagi.”

  Rampasan kuasa Prayuth pada 2014 membawa lima tahun kestabilan yang dikuatkuasakan tentera. Tetapi selepas beliau dipilih sebagai perdana menteri berikutan pilihan raya 2019, terdapat ledakan keganasan baharu apabila kerajaannya menggunakan langkah-langkah keras untuk cuba mengekang demonstrasi prodemokrasi yang dipimpin oleh pelajar.

  Laluan Prayuth kembali ke puncak kelihatan mencabar. Tinjauan pendapat meletakkan beliau jauh di belakang Paetongtarn Shinawatra dari parti pembangkang Pheu Thai, anak perempuan Thaksin serta calon parti progresif. – AP

  Perdana Menteri Prayuth Chan-ocha bersama calon pilihan raya parti Pertubuhan Bangsa-Bangsa Thai Bersatu semasa kempen pilihan raya umum di wilayah Nonthaburi, Thailand, Sabtu lalu. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Budak 3 tahun maut ditikam di Australia

  SYDNEY, 1 JUN - Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun maut dan seorang lelaki berusia 45 tahun kritikal akibat ditikam dalam kejadian yang berlaku...
  - Advertisment -