Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

12 kucing ‘harta’ pertama diselamatkan ketika banjir

SEGAMAT, 30 JAN – Sebanyak 12 ekor kucing yang diletakkan dalam sangkar di luar rumah merupakan ‘harta’ pertama diselamatkan Faridah Idris, 50, sebaik menyedari air mula naik di sekitar rumahnya di Kampung Paya Merah Lama, Labis, di sini, Selasa lepas.

Dalam kejadian banjir itu, kediaman Faridah dan suaminya Ahad Musa, 52, antara yang teruk terjejas apabila air naik hingga ke paras pinggang.

“Kejadian berlaku selepas subuh apabila saya perasan air naik sangat cepat akibat hujan berterusan sejak dari malam. Tanpa peduli harta benda lain, dalam fikiran saya ketika itu hanya mahu selamatkan kucing saya terlebih dahulu.

“Ketika itu suami tiada di rumah kerana hantar anak balik ke Batu Pahat. Saya pula tidak berapa sihat, jadi saya segera minta bantuan seorang lagi anak untuk pindahkan kucing berkenaan ke atas lori milik suami. Alhamdulillah, semua kucing itu selamat,” katanya yang ditemui Bernama ketika sedang membersihkan kediamannya di sini.

Begitupun, Faridah berkata dia dan suami agak terkilan kerana hampir separuh daripada 60 ekor ayam yang diternak ‘lesap’ ekoran banjir tersebut.

“Kesemua ayam kami kurung dalam reban, tetapi arus banjir yang kuat menyebabkan dua reban rosak. Dalam keadaan yang kelam-kabut itu, sukar nak selamatkan semuanya lebih-lebih lagi apabila ada yang terbang entah ke mana.

“Ayam ini kami bela untuk kegunaan sendiri, bukan untuk berniaga dan baru-baru ini banyak yang sudah menetas. – Bernama

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -