Saturday, March 25, 2023
22.9 C
Brunei

-

Qatar Energy bakal kawal pelepasan metana

DUBAI, EMIRIAH ARAB BERSATU, 28 JUN — Syarikat minyak dan gas milik kerajaan Qatar Energy berkata kelmarin bahawa ia kini menyertai inisiatif baharu yang diterajui industri itu untuk mengurangkan hampir semua pelepasan metana daripada operasi menjelang 2030.

Inisiatif itu adalah sebahagian daripada usaha global yang lebih luas untuk menangani pelepasan metana atau gas asli, yang merupakan gas kedua paling mencemarkan udara selepas karbon dioksida.

Namun, tidak seperti karbon dioksida, kebocoran metana ke atmosfera bukanlah hasil daripada pembakaran atau pembakaran bahan api, sebaliknya ia mewakili kehilangan bahan api yang boleh dipasarkan.

Metana bertanggungjawab untuk kira-kira satu perempat daripada semua perubahan iklim yang telah dialami di seluruh dunia.

Dalam pada itu, teknologi juga telah membenarkan syarikat-syarikat tenaga, kumpulan bebas dan pengawal atur bagi memantau kebocoran metana dengan kamera, dron dan satelit.

Pemantauan yang diselajurkan dengan kesedaran perubahan iklim yang lebih besar itu telah mendorong syarikat untuk mengurangkan pelepasan metana mereka dan memperbaiki kebocoran paip yang rosak serta peralatan lain.

Dengan ikrarnya, Qatar Energy menyertai inisiatif yang dilancarkan pada Mac tahun ini oleh 12 buah syarikat minyak dan gas utama lain, termasuk Aramco, BP, Chevron, ExxonMobil, TotalEnergies, Shell dan lain-lain.

Qatar adalah antara pengeksport gas asli cecair terkemuka dunia dan Qatar Energy mengendalikan semua penerokaan dan pengeluaran minyak serta gas negara itu. – AP

Sebuah kapal tangki gas asli cecair (LNG) Qatar yang diisi dengan LNG, terdiri terutamanya daripada metana dilihat di Pelabuhan Laut Raslaffans, utara Qatar kelmarin. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S, Jepun tingkat kerjasama

TOKYO, 23 MAC - Jepun dan Korea Selatan hampir serentak menarik tuntutan eksport mereka terhadap satu sama lain sebagai tanda terbaharu hubungan yang bertambah...
- Advertisment -