Watford halang Sarr sertai AFCON

PARIS, 2 JAN – Persekutuan bola sepak Senegal (FSF) hari ini menuduh kelab Liga Perdana, Watford menghalang pemain penyerang, Ismaila Sarr daripada beraksi pada Piala Negara-Negara Afrika (AFCON) akan datang.

FSF mendakwa Watford telah menunjukkan ‘tingkah laku tidak hormat, merosakkan dan diskriminasi’.

Sarr ketika ini diketepikan kerana kecederaan lutut dan tidak bermain untuk Watford sejak November lalu.

“FSF ingin memaklumkan melalui siaran akhbar ini tentang kecaman terhadap tingkah laku tidak hormat, merosakkan dan diskriminasi pemimpin-pemimpin Watford yang berusaha dengan segala cara untuk menghalang pemain daripada beraksi dengan pasukan kebangsaannya,” menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh FSF.

Kejuaraan itu akan berlangsung Ahad depan di Cameroon dan berlangsung sehingga 6 Februari, bertembung dengan musim kelab Eropah.

Keperluan untuk membebaskan warga Afrika adalah perkara yang menyakitkan dengan beberapa pengurus dan bos Napoli, Luciano Spalletti melabel AFCON sebagai ‘Raksasa yang tidak kelihatan’.

Sarr telah mengagumkan untuk Watford yang bergelut musim ini, menjaringkan lima dalam 12 kemunculan dalam Liga Perdana.

Pengurusan Watford terhadap rakan penyerang Sarr, Emmanuel Dennis juga menjadi kontroversi, dengan Nigeria berkata kelab Inggeris itu ‘menunjukkan taring mereka’ apabila enggan melepaskannya untuk tugasan antarabangsa.

Senegal, naib juara pada 2019, adalah salah sebuah pasukan pilihan untuk meraih gelaran juara Afrika. – AFP

Watford menghalang pemain penyerang, Ismaila Sarr untuk turut serta bermain dengan pasukan kebangsaannya dalam Piala Negara-Negara Afrika. – Agensi