Friday, September 30, 2022
25.5 C
Brunei

AS dakwa warga Iran rancang bunuh John Bolton

-

WASHINGTON, 11 OGOS – Jabatan Kehakiman AS telah mengumumkan pertuduhan ke atas seorang anggota Pengawal Revolusi Iran kerana didakwa merancang untuk membunuh bekas penasihat keselamatan negara Rumah Putih, John Bolton – satu tuduhan yang ditepis Tehran sebagai ‘fiksyen’ hari ini.

Jabatan Kehakiman berkata kelmarin bahawa Shahram Poursafi yang berusia 45 tahun telah menawarkan untuk membayar seorang individu di Amerika Syarikat sebanyak AS$300,000 untuk membunuh Bolton, bekas duta ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Rancangan itu berkemungkinan sebagai tindak balas terhadap pembunuhan komander pengawal tertinggi Qasem Soleimani di Iraq pada Januari 2020, kata jabatan itu.

Mengikut pertuduhan, Poursafi adalah anggota Pasukan Quds elit Pengawal. Jabatan kehakiman berkata dia masih bebas dan mungkin berada di Iran.

Tetapi jurucakap kementerian luar Iran, Nasser Kanani menuduh jabatan itu membuat “pertuduhan tanpa memberikan bukti yang sah, mencipta karya fiksyen baharu.”

“Republik Islam memberi amaran terhadap sebarang tindakan yang menyasarkan warga Iran dengan menggunakan tuduhan yang tidak masuk akal,” tambahnya. – AFP

John Bolton semasa bercakap di Washington pada 30 September 2019. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -