Bantu petani bebas kimia

MOUGON, PERANCIS – Di sebuah ladang di barat Perancis, bunga kecil berwarna ungu dan putih bergetar di antara pucuk gandum yang lembut yang merupakan petunjuk itu bukan tanah ladang tanaman tunggal konvensional.

Malah, keseluruhan kawasan ini adalah sebahagian daripada kerja saintifik untuk membantu petani mengurangkan penggunaan racun perosak, racun herba dan baja kimia.

“Saya merasakan produk ini berbahaya,” kata petani David Bonneau sambil membongkok pada bunga liar kecil, veronica dan hickweed. Dan “orang awam meminta pengurangan”.

Salah satu plot eksperimennya dirawat dengan cara standard, dengan racun rumpai kimia, satu lagi dia membuang rumpai secara mekanikal dengan merobek tumbuh-tumbuhan liar manakala satu pertiga tidak diusahakan sama sekali.

Beliau adalah sebahagian daripada projek yang melibatkan 400 ladang dan sekitar 40 kampung di wilayah Deux-Sevres di barat Perancis, di mana saintis sedang bereksperimen dengan teknik berbeza untuk mengurangkan pencemaran.

Petani Perancis David Bonneau (kiri) dan saintis pertanian Vincent Bretagnolle dari AGRIPOP CEBC-CNRS berbincang di padang eksperimen di Mougon, barat Perancis. – AFP
David Bonneau menyediakan racun serangga sebelum menyemburnya di ladang. – AFP
David Bonneau bersiap sedia sebelum menyembur racun serangga di ladang. – AFP
Saintis pertanian Vincent Bretagnolle dari AGRIPOP CEBC-CNRS melawat ladang eksperimen di Mougon, barat Perancis. – AFP
David Bonneau memeriksa rumput di ladang eksperimen di Mougon. – AFP

Penyelidik dari agensi penyelidikan Perancis, CNRS, menyokong sukarelawan petani untuk mengurangkan penggunaan racun perosak, yang berkemungkinan sumber kanser dan membawa maut kepada burung serta baja kimia yang mencemarkan air, yang harganya meningkat.

Walaupun pencerobohan Rusia ke atas Ukraine telah menimbulkan masalah kekurangan makanan, pembuat dasar di Eropah tidak seharusnya goyah dalam komitmen mereka terhadap pertanian hijau, kata pakar.

Dan melindungi alam semula jadi, tugas utama rundingan biodiversiti yang sedang berlangsung di Geneva, juga adalah soal menjaga air yang kita minum, makanan yang kita makan dan udara yang kita sedut.

“Adalah penting dari sudut pandangan politik untuk menunjukkan penglibatan jangka panjang,” kata Robert Finger, ketua penyelidikan sistem pertanian di ETH University of Zurich.

Dan lebih hijau boleh bermakna lebih menguntungkan.

“Di banyak bahagian dunia, kita berada pada tahap penggunaan baja sangat tidak cekap dari segi hasil tambahan,” katanya merujuk kepada Eropah dan sebahagian Asia.

Penggunaan baja atau racun perosak yang berlebihan boleh menjejaskan tanaman kecil dan besar.

Tabiat berbahaya

Sementara itu, Pepijn Schreine-machers, seorang penyelidik di Pusat Sayuran Dunia, berkata petani di negara seperti Vietnam, Laos dan Kemboja menyalahgunakan racun perosak dengan kesan yang berpotensi berbahaya.

“Adalah penting untuk menyedari petani sendiri yang paling terkesan dengan penyalahgunaan bahan kimia pertanian,” katanya. Ini mungkin menggunakan terlalu banyak bahan kimia, teknik yang tidak selamat atau penggunaan produk yang salah.

“Setiap petani boleh berkongsi butiran tentang kejadian keracunan racun perosak yang mereka alami, dari ruam kulit hingga muntah dan tidak sedarkan diri. Namun, kebanyakan petani sangat percaya racun perosak diperlukan untuk pengeluaran ladang.”

Jadi bagaimana petani boleh dipujuk untuk berubah? Robert Finger percaya pertanian perlu mempunyai jalan tengah, antara pertanian organik penuh dan pertanian konvensional kimia berat.

“Perkara yang paling penting ialah petani mempunyai pilihan untuk melakukan sesuatu yang berbeza,” katanya.

Dasar awam jangka panjang yang jelas harus membantu menyokong pembangunan teknologi baharu, serta pelaburan dalam pengeluaran bebas racun perosak dan teknik seperti menanam kekacang di kalangan tanaman untuk mengurangkan keperluan untuk baja.

Kos racun perosak dan baja sepatutnya mencerminkan kerosakan yang boleh mereka lakukan, katanya. Dan di kawasan produk yang ‘sangat bertoksik’ tidak digunakan dengan selamat, Schreinemachers berkata produk itu harus diharamkan secara langsung, atau dikenakan cukai yang tinggi untuk menghalang penggunaan, sambil menggalakkan alternatif seperti biopesticides.

Untuk membantu petani mengatasi kebimbangan tentang membuat perubahan, penyelidik CNRS sedang mempertimbangkan dana bersama yang akan memberi pampasan kepada mereka sekiranya berlaku kerugian yang dikaitkan dengan pengurangan baja sintetik dan racun perosak, model yang sudah wujud di Itali.

Pertumbuhan hijau

David Bonneau telah melihat penjimatan setakat ini untuk kos membeli racun rumpai dan peralatan. Apabila dia membuat percubaan pertama membuang bahan kimia, dia menggunakan jentera jirannya. Sejak itu alat yang lebih cekap telah dibeli oleh koperasi pertanian.

Tetapi buktinya akan datang pada masa menuai, apabila penyelidik mengukur hasil gandum setiap plot untuk mengetahui kesan pengurangan racun herba.

Di Deux-Sevres, “kami telah menunjukkan petani konvensional boleh mengurangkan nitrogen dan racun perosak sebanyak satu pertiga tanpa kehilangan hasil, sambil meningkatkan pendapatan mereka kerana ia mengurangkan kos mereka”, kata Vincent Bretagnolle, pengarah penyelidikan di CNRS.

Tetapi mengubah tingkah laku jangka panjang adalah satu lagi cabaran.

“Malah petani yang mengambil bahagian dalam eksperimen dan melihat hasilnya dengan mata mereka sendiri tidak mengubah amalan mereka dengan ketara,“ kata Bretagnolle. – AFP