Saturday, August 13, 2022
24 C
Brunei

IMF beri amaran tentang ‘pergolakan ekonomi’

-

WASHINGTON, 10 JAN – Ekonomi-ekonomi yang sedang pesat membangun harus menghadapi masa yang sukar apabila Rizab Persekutuan AS bersedia untuk menaikkan kadar faedah dan pertumbuhan ekonomi dunia perlahan kerana varian Omicron COVID-19, IMF memberi amaran hari ini.

Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) itu, yang dijadualkan mengeluarkan ramalan ekonomi terkini pada 25 Januari, berkata buat masa ini pemulihan ekonomi global daripada kemusnahan pandemik itu perlu diteruskan tahun ini dan seterusnya.

Tetapi “risiko terhadap pertumbuhan tetap meningkat oleh pandemik yang bangkit semula,” kata ahli ekonomi IMF, Stephan Danninger, Kenneth Kang dan Helene Poirson dalam catatan blog.

Varian Omicron yang mudah menular telah merebak di seluruh dunia sejak pertengahan Disember, menyebabkan jumlah rekod jangkitan kes baharu COVID-19 dalam gelombang terkini krisis kesihatan global.

Omicron, yang nampaknya menyebabkan penyakit yang kurang teruk berbanding varian COVID-19 sebelumnya, menyebabkan negara-negara memulakan semula langkah kesihatan yang menghalang pertumbuhan ekonomi.

“Memandangkan risikonya, ini boleh bertepatan dengan pengetatan persekutuan yang lebih pantas, ekonomi yang membangun harus bersedia menghadapi potensi pergolakan ekonomi,” kata pakar ekonomi itu, memandangkan negara-negara ini juga sedang berhadapan dengan inflasi yang tinggi dan hutang awam yang jauh lebih tinggi.

Persekutuan telah memberi isyarat bahawa ia akan menaikkan kadar faedah utama lebih cepat dan agresif daripada yang dirancang, untuk mengatasi inflasi yang berleluasa di AS dan melanda seisi rumah AS dan penggunaan – enjin pertumbuhan ekonomi di Amerika.

Kadar faedah yang lebih tinggi bermakna kos pembiayaan untuk sesetengah ekonomi membangun dengan hutang dalam denominasi dolar akan meningkat.

Negara-negara ini sudah ketinggalan dalam pemulihan ekonomi global dan dengan itu kurang mampu menyerap perbelanjaan tambahan. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -