Tuesday, November 29, 2022
25.2 C
Brunei

-

China anjur badminton antarabangsa pertama

SHANGHAI, 30 SEPT – China akan menjadi tuan rumah kejohanan badminton antarabangsa pertamanya sejak 2019 dengan Pertandingan Akhir Jelajah Dunia akhir musim diadakan pada Disember, kata badan induk sukan itu.

Persekutuan Badminton Dunia membatalkan dua acara yang dirancang di China tetapi berkata kejohanan yang menawarkan hadiah sebanyak AS$1.5 juta itu bakal berlangsung di Guangzhou pada 14 hingga 18 Disember.

China telah membatalkan hampir semua pertandingan sukan antarabangsa sejak Covid muncul di sana pada 2019, dengan Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing pada Februari tahun ini merupakan pengecualian yang jarang berlaku.

Mereka telah diadakan dalam ‘gelembung’ yang ketat untuk membendung koronavirus dan BWF tidak serta-merta mengatakan sama ada Perlawanan Akhir Guangzhou juga akan berlangsung dalam ‘gelembung’.

Kejohanan berpasukan dunia pingpong bermula pada Jumaat di bandar Chengdu di China dalam ‘gelembung tertutup’, sebahagian daripada dasar ketat sifar-Covid negara itu.

Perlawanan Akhir Jelajah Dunia Disember ini akan menyaksikan pemain dan pasangan lapan teratas dalam setiap kategori untuk setiap bahagian dalam apa yang disebut oleh BWF sebagai kumpulan hadiah terbesar dalam badminton.

“Kami tetap yakin bahawa tuan rumah kami akan menganjurkan acara Pusingan Akhir yang menakjubkan dengan standard keselamatan dan keselesaan pemain tertinggi,” kata setiausaha agung BWF Thomas Lund.

Kota selatan Guangzhou juga mengadakan Pusingan Akhir pada 2018 dan 2019. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Taliban Pakistan tamat gencatan senjata

ISLAMABAD, 28 NOV – Taliban Pakistan berkata hari ini mereka telah membatalkan gencatan senjata goyah yang dipersetujui dengan kerajaan pada Jun lalu dan mengarahkan...
- Advertisment -