Friday, December 9, 2022
22.4 C
Brunei

-

DPMM FC bakal kembali ke liga perdana Singapura

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 30 SEPT – Kelab profesional Brunei, DPMM FC kelihatan bersedia untuk kembali ke arena bola sepak kompetitif yang dinanti-nantikan dalam Liga Perdana Singapura dan Piala Singapura untuk musim 2023 berikutan ketidakhadiran selama tiga tahun akibat pandemik COVID-19.

Menurut kenyataan akhbar yang dikeluarkan oleh Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) kelmarin, Jawatankuasa Pertandingan AFC bersetuju untuk memberi keizinan bagi penyertaan kelab itu dalam pertandingan bola sepak Singapura selepas meluluskan keputusan Pasukan Petugas Pelesenan Kelab AFC dalam mesyuarat yang diadakan pada 24 Ogos lalu.

Kenyataan itu menambah bahawa perkara itu akan dirujuk kepada badan induk dunia bola sepak FIFA.

Liga Perdana Singapura dan Piala Singapura merupakan pertandingan di mana DPMM FC mengambil bahagian secara aktif sebelum COVID, dengan kedua-duanya dibenarkan oleh Persatuan Bola Sepak Singapura (FAS).

Pada masa ini, DPMM FC bersaing dalam Piala FA Brunei kerana tidak dapat bermain di luar negara pada musim kebelakangan ini kerana penutupan sempadan yang dikaitkan dengan langkah-langkah terdahulu untuk membendung dan mengurangkan penyebaran virus itu.

Bagaimanapun, kelab itu telah dirangsang dengan penyambungan semula pertandingan domestik dan pembukaan semula sempadan, berpotensi untuk kembali ke liga utama Singapura.

Keputusan sebelum ini secara rasmi dicapai oleh pemenang dua kali liga Singapura itu ialah pada penghujung musim dengan memenangi gelaran mereka pada 2019, dengan satu-satunya perlawanan menentang Tampines Rovers pada 2020 dibatalkan berikutan penarikan diri apabila liga dimulakan semula pada tahun itu.

Pasukan DPMM FC di bawah bimbingan ketua jurulatih yang baru dilantik, Helme Panjang, telah menjaringkan 29 gol dan belum dibolosi pada peringkat kumpulan.

Pemain DPMM FC bergambar ramai sebelum perlawanan menentang Seri Wira FC semasa Piala FA Brunei di Stadium Mini Jerudong Park pada 18 Ogos 2022. – Gambar serahan DPMM FC
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -