Monday, May 29, 2023
24.3 C
Brunei

  -

  F1 mula perbincangan baharu

  MIAMI, 11 MEI – Pasukan Formula Satu akan memulakan perbincangan dengan badan induk dan pemilik sukan itu mengenai perjanjian kolektif baharu dengan perselisihan mengenai beberapa isu perit dijangkakan ketika sukan itu meraih kejayaan besar.

  Perjanjian Concorde semasa, antara ketiga-tiga pihak, berjalan sehingga 2025 dan selalunya perjanjian hanya diperoleh pada saat-saat akhir atau selepas tempoh tanpa perjanjian rasmi.

  Tetapi Ketua Eksekutif Liberty Media, Greg Maffei, pemilik Amerika dan pemegang hak Formula Satu berkata minggu lalu bahawa dia ingin memulakan perbincangan sekarang.

  Komen Maffei mengenai seruan untuk pelaburan diterima baik oleh pasukan di Grand Prix Miami, yang tidak melihat sebab untuk tidak memulakan perbincangan lebih awal.

  “Kami belum mula berbincang dengan baik tetapi itu akan berlaku tidak lama lagi,” kata ketua pasukan Mercedes, Toto Wolff, yang berharap rundingan itu akan diadakan secara tertutup.

  Ketua Pegawai Eksekutif Liberty Media, Greg Maffei, berjalan di Paddock sebelum Grand Prix F1 Miami di Autodrom Antarabangsa Mia-mi di Miami, Florida, 7 Mei. – AFP

  “Perbincangan sepatutnya berlangsung secara konstruktif, mungkin tidak disiarkan secara langsung dan menimbulkan kontroversi,” katanya.

  Memandangkan sejarah perdebatan yang biasanya berlaku semasa perbincangan Concorde, itu mungkin cadangan baik dari warga Austria itu.

  Walaupun F1 mengalami peningkatan populariti yang diperkukuhkan oleh kejayaan siri Netflix ‘Drive to Survive’ dan pertumbuhan kukuh di Amerika Syarikat (AS), populariti itu mencipta isu baharu yang perlu diselesaikan dalam perbincangan itu.

  Difahamkan terdapat beberapa kumpulan yang berminat untuk menceburi sukan itu dengan koperasi sukan permotoran AS yang ditubuhkan Andretti bekerjasama dengan General Motors untuk mencadangkan Pasukan Andretti Cadillac.

  Tawaran itu diketuai oleh bekas pemandu F1, Michael Andretti dan anak lelakinya, Mario Andretti, juara dunia F1 pada 1978. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China sedia hantar orang awam pertama ke angkasa lepas

  CHINA, 29 MEI - China akan menghantar angkasawan awam pertamanya ke angkasa lepas sebagai sebahagian daripada misi kru ke stesen angkasa Tiangong, esok, ketika...
  - Advertisment -