Tuesday, May 30, 2023
23.6 C
Brunei

  -

  Kane pecahkan rekod jaringan Rooney

  NAPLES, ITALI, 24 MAC – Harry Kane menjadi penjaring terbanyak England sepanjang masa semalam dan gol penentu rekodnya datang dari sepakan penalti.

  Kane menarik jersi Englandnya dan meraikan sam-butan penuh emosi selepas menyempurnakan sepakan penalti semasa kemenangan 2-1 ke atas Itali dalam kelayakan Kejohanan Eropah.

  Ia adalah gol ke-54 beliau untuk pasukan kebangsaan, lebih satu berbanding Wayne Rooney. Penyerang Tottenham itu melakukan jaringan dengan gayanya yang tersendiri.

  “Ia mesti menjadi penalti, sudah tentu,” kata Kane, mengangguk kepalanya yang gagal melakukan sepakan penalti lewat dalam kekalahan 2-1 kepada Perancis pada suku akhir Piala Dunia tahun lalu.

  Rooney menjaringkan 53 gol England dari 2003-2018. Kane membuat penampilan sulung di England pada 2015 dan telah mencapai mercu tanda itu selepas beraksi dalam 39 perlawanan lebih daripada rakan penyerangnya.

  “Saya tahu ia tidak akan mengambil masa yang lama tetapi ia agak pantas,” kata Rooney di Twitter, yang masih merupakan penjaring rekod Manchester United.

  “Pemain hebat, penjaring gol yang sukar dipercayai dan legenda England. Tahniah Harry,” tambahnya.

  Kane terkenang berada di padang apabila Rooney menjadi penjaring rekod England sendiri, mengatasi jumlah 49 milik Bobby Charlton.

  “Saya masih ingat apabila saya menghadiahkannya but kerana memecahkan rekod,” kata Kane.

  Ia adalah soal bila, bukan jika, Kane akan menjadi penjaring terbanyak England. Dia berusia 29 tahun dan hampir mencecah tahap kemuncaknya sebagai penyerang serba boleh yang boleh pergi jauh untuk menyambung permainan atau lebih jauh ke atas sebagai penyerang tengah.

  Dia dalam perjalanan untuk menjadi pemain terbaik England, setelah memenangi anugerah Kasut Emas pada Piala Dunia 2018 kerana menjadi penjaring terbanyak pada kejohanan itu. – AP

  Harry Kane meraikan kejayaan selepas menjaringkan gol semasa kelayakan Euro 2024 kumpulan C, semalam. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -