Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Pencuri tegar tidak serik masuk penjara

  Oleh Ak Zaki Kasharan 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 24 MAC – Seorang warga tempatan berusia 41 tahun, pada Rabu, dijatuhi hukuman penjara lima tahun enam bulan serta dua kali sebatan selepas dia menukar pengakuannya kepada bersalah terhadap pertuduhan berkaitan pencurian pada hari pertama perbicaraan.

  Rosazli bin Haji Metassan, seperti yang didedahkan oleh Pendakwa Sabrina Haji Mahmud dan Ahmad Firdaus Mohammad, mencuri dari sebuah kediaman di Kampung Sungai Lalit, Lumut, Mukim Liang, pada awal pagi 11 Disember 2021.

  Pemilik rumah tersedar apabila tingkap dapurnya dibiarkan terbuka dan enjin keretanya dibiarkan hidup di luar.

  Dia selanjutnya mendapati but keselamatan hilang dari kereta dan satu lagi ditinggalkan di luar kereta.

  Dia menyedari lebih banyak barang miliknya telah hilang dari rumah dan membuat laporan polis, yang membawa kepada penahanan defendan.

  Barangan yang dicuri termasuk komputer riba, beg galas, beg tangan, dompet, beg sandang, jam tangan, empat keping emas 1 gram, sekeping perak seberat 250 gram, perak 10 dirham, empat buah kunci kereta, kunci rumah dan wang tunai mata wang asing berjumlah 10,000 yen.

  Siasatan membawa kepada penemuan bahawa defendan telah menceroboh rumah lain sehari sebelumnya di Kampung Delima Satu, Jalan Kebangsaan.

  Mangsa yang hendak pergi ke tempat kerja mendapati keretanya hilang lalu membuat laporan polis dan membawa kepada terungkainya penglibatan defendan.

  Defendan telah menanggalkan tayar dan bateri sebelum meninggalkan kereta di rumah rakan di RPN Lumut.

  Polis menemui kereta dan tayar serta baterinya di dalam rumah.

  Pada 18 Disember 2021, penghuni sebuah rumah di RPN Kampung Pandan B, Kuala Belait dikejutkan daripada tidur pada pukul 4:15 pagi dan mendapati tingkap dibiarkan terbuka.

  Penghuni pergi meninjau perkarangan dan mendapati sebuah motosikal hilang, namun ditemui ditinggalkan di dalam semak tidak jauh dari rumah.

  Laporan polis telah dibuat dan membawa kepada penahanan defendan.

  Hakim Radin Safiee Radin Mas Basiuni mendapati hukuman yang lebih tinggi adalah wajar memandangkan defendan adalah pesalah berulang dan telah menafikan pertuduhan sebelum ini.

  Selain perkara lain, pihak pendakwaan menunjukkan kepada mahkamah bahawa defendan sebelum ini melakukan 16 kesalahan berkaitan pencurian dari 2000 hingga 2021.

  Mahkamah turut memerintahkan agar barang yang ditemui dikembalikan kepada pemiliknya.

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -