Sunday, September 24, 2023
22.3 C
Brunei

  -

  ‘Semoga Messi disambut dengan baik’

  PARIS, 1 JUN – Jurulatih Paris Saint-Germain (PSG), Christophe Galtier hari ini berkata dia berharap peminat akan memberikan sambutan mesra kepada Lionel Messi dalam perlawanan terakhirnya di Parc des Princes.

  Perlawanan pada Sabtu menentang Clermont akan menandakan berakhirnya tempoh dua tahun Messi di PSG yang dibiayai oleh Qatar, yang telah pun dinobatkan sebagai juara Ligue 1 untuk rekod kali ke-11.

  Pemenang Piala Dunia Argentina itu telah diejek oleh penyokong kelab itu lebih daripada satu kali berikutan penyingkiran PSG daripada Liga Juara-juara oleh Bayern Munich dalam pusingan 16 terakhir.

  “(Ia) akan menjadi perlawanan terakhirnya di Parc des Princes dan saya berharap dia akan mendapat sambutan yang terbaik,” kata Galtier pada sidang media.

  Galtier berkata dia ‘tidak pernah merasakan’ kritikan Messi yang berusia 35 tahun adalah wajar, sambil menunjukkan statistiknya di PSG musim ini dengan 21 gol dan 20 assist.

  Galtier (kiri), berjalan di atas padang di sebelah Messi semasa sesi latihan kelmarin di padang latihan kelab di Saint-Germain-en-Laye, barat Paris, dua hari sebelum perlawanan bola sepak L1 menentang Clermont. – AFP

  “Dia sentiasa berkhidmat untuk pasukan, sebagai penolong dan penyudah,” kata Galtier.

  “Saya mempunyai keistimewaan untuk melatih pemain terbaik dalam sejarah bola sepak. Ia adalah satu keistimewaan yang hebat.”

  Peluang Messi kembali ke bekas kelabnya Barcelona nampaknya semakin pudar.

  Satu destinasi yang mungkin adalah Arab Saudi, di mana dia akan menyertai bekas rakan sparring Real Madrid, Cristiano Ronaldo dalam perjanjian yang berpotensi bernilai ratusan juta dolar.

  Sumber yang rapat dengan rundingan memberitahu AFP pada Mei bahawa penyerang itu mempunyai persetujuan untuk berpindah ke liga Arab Saudi, tanpa menyatakan kelab mana yang akan dia sertai. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...