Sambutan Hari...

Sambutan Hari Kebangsaan bermula

Oleh Yusrin Junaidi
BANDAR SERI BEGAWAN, 7 Feb – Bendera besar Negara Brunei Darussalam mula berkibar megah di ibu negara, hari ini, sekali gus menandakan bermulanya Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Ke-32 selepas 20 anggota Tentera Laut Diraja Brunei menerima bendera itu daripada Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Yang Berhormat Pehin Datu Lailaraja Mejar Jeneral (B) Dato Paduka Seri Haji Awang Halbi bin Haji Mohd Yussof dalam satu upacara yang berlangsung di kawasan lapang Kompleks Yayasan Sultan Haji Hassanal Bolkiah.

Turut hadir ialah timbalan-timbalan menteri, setiausaha-setiausaha tetap dan timbalan setiausaha, pegawai-pegawai daerah, wakil-wakil jabatan kerajaan dan swasta, serta para penghulu mukim dan ketua-ketua kampung.

Bendera besar negara dinaikkan dengan iringan lagu kebangsaan ‘Allah Peliharakan Sultan’ oleh kumpulan koir Sekolah Menengah Berakas yang terdiri daripada 32 penuntut lelaki dan 32 penuntut perempuan serta pancaragam Polis Diraja Brunei diikuti persembahan dua buah lagu patriotik bersama kibaran bendera kecil.

Majlis diakhiri dengan penyampaian bendera-bendera dan poster Sambutan Hari Kebangsaan Ke-32 kepada para pegawai daerah untuk dinaikkan di setiap daerah.

Bendera besar Negara Brunei Darussalam berkibar megah menandakan bermulanya Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Ke-32. – Gambar oleh Muiz Matdani
Bendera besar Negara Brunei Darussalam berkibar megah menandakan bermulanya Sambutan Ulang Tahun Hari Kebangsaan Ke-32. – Gambar oleh Muiz Matdani