Tiga warga as...

Tiga warga asing ditahan

Oleh Hajah Saemah Kepli

KUALA BELAIT, 21 Mei – Tiga warga asing ditahan dan dua lagi dikeluarkan pas khas bagi pengesahan pasport asal dalam Operasi Cekup JIPK 41/2015 yang menyasarkan rumah kebun di Sungai Lalit Lumut, petang kelmarin.

Dua daripada warga asing yang ditahan berkenaan didapati pas kerja mereka telah mansuh, masing-masing selama 887 hari dan enam hari, manakala itu, seorang lagi merupakan pekerja yang telah dilaporkan lari daripada majikan.

Operasi Bahagian Penguatkuasaan Undang-Undang Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK) itu turut menahan seorang pekerja yang gagal mengemukakan dokumen pengenalan diri yang sah.

Seramai lima pekerja warga asing diperiksa dalam operasi yang bermula kira-kira pukul 6:55 petang kelmarin, dengan melibatkan enam pegawai penguat kuasa dan diketuai oleh pegawai imigresen kanan.

Pekerja-pekerja warga asing diperiksa dalam Operasi Cekup oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-Undang JIPK.
Pekerja-pekerja warga asing diperiksa dalam Operasi Cekup oleh Bahagian Penguatkuasaan Undang-Undang JIPK.
Pegawai penguatkuasa memeriksa dokumen perjalanan salah seorang pemandu warga asing.
Pegawai penguatkuasa memeriksa dokumen perjalanan salah seorang pemandu warga asing.

Sehubungan itu, Pemangku Ketua Pegawai Imigresen Bahagian Penguatkuasaan Undang-Undang Kuala Belait sekali lagi mengingatkan para majikan dan juga mana-mana individu terutama sekali warga asing supaya sentiasa patuh dan tidak melanggar sebarang akta dan peraturan imigresen. Beliau turut menekankan bahawa Bahagian Penguatkuasaan Undang-Undang JIPK akan sentiasa melaksanakan aktiviti-aktiviti penguatkuasaan sama ada secara persendirian atau bersama dengan agensi-agensi penguatkuasaan lainnya.

Ke arah aktiviti penguatkuasaan itu, jabatan berkenaan juga mengalu-alukan orang ramai bagi sama-sama memberikan maklumat berhubung dengan pesalah-pesalah Imigresen.

Segala maklumat boleh disalurkan dengan menghubungi Hotline JIPK di talian 8753888 atau 8734888. Sebarang maklumat dan nama pemberi maklumat akan dirahsiakan sepenuhnya.

ARTIKEL YANG SAMA