Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Bangladesh larang penggunaan plastik di hutan bakau terbesar

  DHAKA, 28 MAC – Ahli pemuliharaan Bangladesh kelmarin berkata pelancong membuang sampah di hutan bakau terbesar di dunia telah merosakkan ekosistem dengan serius, memaksa perintah larangan plastik sekali guna di Tapak Warisan Dunia itu.

  Hutan Sundarbans merentasi pantai Bangladesh dan merupakan habitat kepada beberapa haiwan paling jarang ditemui di dunia, termasuk harimau Bengal dan ikan lumba-lumba Irrawaddy.

  Kira-kira 200,000 orang pelancong melawat setiap tahun, menurut angka kerajaan, di samping lawatan bermusim oleh nelayan dan penuai madu liar yang bergantung kepada hasil bumi dan ekosistem.

  “Apabila mereka melawat hutan, mereka membawa bersama botol air pakai buang, pinggan makanan plastik sekali pakai, botol minuman ringan dan tin,” kata Abu Naser Mohsin Hossain, seorang konservator hutan kerajaan, kepada AFP. “Sukar untuk membersihkannya,” tambahnya.

  Menteri alam sekitar Bangladesh, Mohd Shahab Uddin mengumumkan larangan plastik sekali guna meliputi 6,500 kilometer persegi hutan lewat kelmarin. “Plastik sekali pakai telah merosakkan alam sekitar dan biodiversiti Sundarbans dengan teruk,” katanya.

  Keputusannya itu disambut baik oleh ahli alam sekitar.

  “Persekitaran dan biodiversiti dipertaruhkan di Sundarbans,” seorang profesor zoologi di Universiti Jahangirnagar, Monirul Khan yang dikendalikan kerajaan Bangladesh, memberitahu AFP. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -