Kes kematian di Kuala Lurah, lelaki dipenjara 7 tahun

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 20 MAC – Mahkamah Tinggi kelmarin telah menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun ke atas seorang lelaki yang mengaku bersalah atas pertuduhan melakukan pembunuhan tanpa niat, menyebabkan kematian seorang lelaki di Pos Kawalan Kuala Lurah pada 2017.

Moryadi Haji Raya, bersama Supariddin Haji Mat Jinin, Yusree Haji Ya’akub dan Haji Tuah Haji Tarip terlibat dalam serangan yang menyebabkan kematian seorang lagi lelaki. Ketua Hakim Negara, Dato Seri Paduka Steven Chong, dibantu Pesuruhjaya Kehakiman, Muhammed Faisal PJLDRDSP Haji Kefli, mengambil kira kronologi prosiding selain fakta kes sebelum menjatuhkan hukuman.

Antara lain, Mahkamah Tinggi menyatakan bahawa pada 10 Februari pendakwa raya memilih pertuduhan alternatif terhadap Moryadi, kerana bertindak bersama-sama dengan orang lain dalam melakukan kesalahan namun bukan pembunuhan yang menyebabkan kematian meskipun mengetahui bahawa perbuatannya itu boleh membawa kepada kematian tetapi tanpa sebarang niat menyebabkan kematian dan tanpa niat menyebabkan kecederaan badan yang mungkin menyebabkan kematian bertentangan dengan seksyen 304(2) dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Moryadi segera mengaku bersalah atas pertuduhan alternatif tersebut.

Ringkasnya, fakta kes menyatakan Moryadi adalah kawan rapat Supariddin, yang berdendam terhadap Haji Ismadi kerana dia telah diserang olehnya dan keretanya rosak dalam pergaduhan antara mereka.

a prisoner hands in handcuffs behind the bars of a prison in orange jumpsuit clothes

Pada malam 11 Januari 2017, Supariddin menghubungi rakan-rakannya termasuk Moryadi di “WhatsApp Chatgroup” memaklumkan mereka berjumpa di sekitar Pos Kawalan Kuala Lurah bagi menunggu ketibaan Haji Ismadi dari Limbang supaya dapat membalas dendam terhadapnya dan mendapatkan ganti rugi atas kerosakan pada keretanya.

Moryadi memandu ke tempat pertemuan yang dipersetujui dan bertemu dengan Supariddin. Kira-kira 20 orang lelaki berkumpul di situ untuk bersedia melakukan serangan ke atas Haji Ismadi.

Malangnya mangsa yang merupakan rakan kepada Haji Ismadi merupakan orang yang dikesan oleh Haji Tuah memandu keretanya melalui Pos Kawalan Kuala Lurah. Haji Tuah bagaimanapun memaklumkan kepada Yusree dan Supariddin bahawa Haji Ismadi adalah orang di dalam kereta tersebut.

Sepuluh lelaki dalam kumpulan itu termasuk Yusree dan Supariddin, bersenjatakan pisau, pedang dan kayu besbol menghampiri kereta itu untuk menyerang ‘Haji Ismadi.’

Yusree mengheret mangsa keluar dari kereta dan menumbuknya dua kali di bahagian perut. Lelaki lain turut serta membelasah mangsa.

Mangsa cuba melarikan diri daripada penyerangnya dengan berlari ke arah Pos Kawalan Kuala Lurah tetapi mereka berjaya mengejarnya dan terus menyerangnya. Pada ketika ini Moryadi yang bersenjatakan “objek logam yang dibentuk seperti pedang pendek” (pedang pendek) dan sekumpulan lelaki lain turut menyertai serangan ke atas mangsa.

Dalam pergaduhan Moryadi “tanpa niat menyebabkan kematian atau menyebabkan kecederaan badan” telah menikam mangsa  dengan pedang pendek sehingga mangsa “mengalami satu daripada banyak kecederaan”. Seseorang turut menggunakan pedang untuk menetak mangsa di belakangnya menyebabkan dia rebah di atas tanah. Moryadi kemudian melarikan diri dari tempat kejadian dengan keretanya.

Mangsa mengalami kecederaan maut akibat serangan itu. Laporan bedah siasat menyatakan punca kematian adalah hentakan pendarahan akibat kecederaan luka dalam.

Peguam bela Ahmad Basuni Abbas dan Muhd ​​Nicholas Muhd ​​Jamil Abas dari Tetuan Abrahams Davidson mewakili Moryadi berhujah bahawa daripada empat defendan, kesalahan Moryadi adalah paling sedikit.

Pihak pembelaan seterusnya menegaskan bahawa tiga defendan lain adalah “lebih bersalah” kerana mereka “memulakan” serangan ke atas mangsa yang menyebabkan seluruh lelaki itu turut serta. Peguam Moryadi memohon hukuman yang sama dijatuhkan kepada tiga defendan lain atau hukuman yang lebih ringan.

Pihak pendakwaan bertindak balas dengan menggesa mahkamah mengambil titik permulaan antara 10 hingga 15 tahun penjara pada hukuman dan mencerminkan julat biasa yang diambil untuk menjatuhkan hukuman kepada tiga defendan lain. Bagi memihak kepada Moryadi, Mahkamah Tinggi mempertimbangkan pengakuan bersalahnya, rekod bersih dan usahanya membantu pihak pendakwaan mengenal pasti lelaki lain terlibat dalam serangan itu.

Mahkamah Tinggi juga tidak bersetuju dengan peguam bela bahawa Moryadi harus diberikan seperti yang mereka minta kerana “kami berpendapat bahawa kesalahan (tiga defendan lain) adalah jauh lebih rendah daripada (Moryadi) atas sebab antaranya, Yusree bersenjatakan “objek logam” tetapi tidak menggunakannya untuk menyerangnya.

Sebaliknya, dia menumbuk mangsa di bahagian perut. Supariddin mahupun Haji Tuah tidak menyerang mangsa secara fizikal. Supariddin menggunakan kayu besbol hanya untuk memecahkan cermin depan kereta mangsa.

“Ciri serius yang memburukkan dalam kes (Moryadi) ialah dia telah mempersenjatai dirinya dengan pedang pendek yang digunakan untuk menikam mangsa. Ini bukan kes seseorang yang secara tergesa-gesa mengambil senjata di tempat kejadian dan menggunakannya untuk menyerang mangsa,” menurut mahkamah.

Mahkamah melihat bahawa terdapat perancangan dan niat di pihak Moryadi untuk terlibat dalam keganasan yang serius.

“Tetapi berdasarkan pemerhatian kami, tiada bukti mengenai bahagian mana badan mangsa yang ditikam oleh (Moryadi) dan bukan kes pendakwaan bahawa (Moryadi) yang menyebabkan kecederaan maut itu,” kata mahkamah lagi.

“Dalam semua keadaan, kami berpendapat permulaan hukuman penjara 12 tahun dikurangkan kepada lapan tahun atas alasan pengakuan bersalah adalah sesuai. Terdapat kelewatan dalam pendakwaan kes ini dan mewajarkan pengurangan setahun hkan hukuman,” kata mahkamah.