Monday, November 28, 2022
31.8 C
Brunei

-

Ketua Pegawai Eksekutif, Kakao letak jawatan

SEOUL, 19 OKT – Eksekutif tertinggi aplikasi sembang mudah alih terbesar Korea Selatan, Kakao, meletak jawatan hari ini berikutan gangguan perkhidmatan meluas yang mencetuskan banyak aduan di negara yang sangat bergantung kepada teknologi sedemikian.

Namkoong Whon, yang menjadi Ketua Pegawai Eksekutif bersama Kakao pada Mac, berkata beliau akan meletak jawatan untuk memberi tumpuan kepada peranannya sebagai ketua pasukan petugas kecemasan syarikat untuk menyelesaikan masalah teknikal yang terdedah akibat gangguan itu, yang disebabkan oleh kebakaran di pusat data. dekat Seoul hari Sabtu.

Kebakaran pada mulanya melumpuhkan kebanyakan perkhidmatan Kakao, menyebabkan gangguan besar di negara yang berjuta-juta orang bergantung pada aplikasi untuk bersembang dengan rakan.

Pengkritik berkata disebabkan gangguan dan usaha pemulihan perlahan Kakao menyerlahkan sistem sandaran syarikat yang lemah dan terlalu bergantung pada pelayan sumber luar.

Kakao berkata kebanyakan perkhidmatannya beroperasi seperti biasa setakat hari ini. SK C&C, yang menjadi tuan rumah pelayan Kakao yang datanya berpusat di Pangyo, dilaporkan menyambung semula tahap elektrik penuh kepada pelayan tersebut lebih awal hari ini selepas memulihkan sistem yang rosak.

“Disebabkan kebakaran pusat data, saya berasa lebih teruk berbanding sebelum ini dan mengambil berat terhadap tanggungjawab saya.

Saya akan berundur untuk menunjukkan kesediaan Kakao bagi pengubahsuaian dan perubahan,” kata Namkoong dalam sidang akhbar.

Ketua Pegawai Eksekutif tunggal Kakao kini ialah Hong Eun-taek. Beliau berkata syarikat itu melabur sebanyak 460 bilion won (AS$322 juta) untuk membina pusat datanya sendiri di bandar Ansan, yang dirancang untuk disiapkan dalam tempoh setahun.

Syarikat itu juga merancang untuk menubuhkan satu lagi pusat data di Siheung berdekatan menjelang 2024. – AP

Ketua Pegawai Eksekutif Kakao Corp. Nam-koong Whon bercakap semasa sidang media di pejabat Kakao di Pangyo, Korea Selatan, hari ini. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Ratusan bantah sekatan COVID China

BEIJING, 27 NOV – Bantahan terhadap kawalan koronavirus di China yang telah mengurungkan jutaan penduduk di rumah telah merebak ke Shanghai dan bandar lain...
- Advertisment -