Thursday, September 29, 2022
32.9 C
Brunei

Lelaki ditahan cuba bunuh Naib Presiden Argentina

-

BUENOS AIRES, ARGENTINA, 2 SEPT – Seorang lelaki cuba membunuh Naib Presiden Argentina Cristina Fernandez di luar kediamannya, tetapi senapang patahnya tidak dibidik, kata presiden.

Lelaki itu berjaya ditahan oleh pegawai keselamatannya dalam kejadian yang berlaku malam semalam.

Presiden Alberto Fernandez, yang juga bekas presiden, berkata pistol itu tidak terlepas tembakan apabila lelaki itu cuba menembaknya.

”Seorang lelaki membidik senjata api di kepalanya dan memetik picu,” kata presiden dalam siaran berita di televisyen selepas kejadian itu. Beliau berkata senjata api diisi lima peluru tetapi ‘tidak ditembak walaupun picu dipetik.”

Naib presiden nampaknya tidak mengalami sebarang kecede-raan, dan lelaki itu ditahan sejurus selepas itu ketika dia berdiri dalam kalangan penyokong naib presiden.

Gina De Bai, saksi yang berada dekat dengan naib presiden semasa insiden itu, memberitahu The Associated Press dia terdengar ‘bunyi picu ditarik.’ Menurutnya, dia tidak sedar ia adalah senapang sehingga lelaki itu ditahan kakitangan keselamatan.

Presiden Fernandez menggelarnya ‘kejadian paling serius sejak kami memperoleh demokrasi’ pada 1983 selepas pemerintahan diktator dan menggesa pemimpin politik supaya mengecam percubaan membunuh itu.

Video yang disiarkan di televisyen tempatan menunjukkan Fernandez keluar dari kenderaannya sambil dikerumuni penyokongnya apabila seorang lelaki kelihatan menghulurkan tangannya dengan apa yang nampak seperti sepucuk pistol. Naib presiden menundukkan kepala ketika orang ramai terkejut dengan apa yang berlaku.

Lelaki bersenjata itu dikenal pasti sebagai Fernando André Sabag Montiel, warga Brazil, kata pegawai di Kementerian Keselamatan. Dia tidak mempunyai rekod jenayah, kata pegawai, menambah senjata adalah jenis .32-kaliber Bersa. – AP

Gambar daripada video serahan Televisyen Publica Argentina menunjukkan seorang lelaki membidik sepucuk senapang pada Cristina Fernandez semasa satu acara di depan rumahnya di Recoleta, Buenos Aires, Argentina pada 1 September. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Penjawat awam dilarang luah pendapat di media sosial

COLOMBO, 28 SEPT – Sri Lanka hari ini mengarahkan penjawat awam untuk tidak meluahkan pendapat mereka di media sosial selepas beberapa orang pegawai mendakwa...
- Advertisment -