Tuesday, March 21, 2023
23.1 C
Brunei

-

Marta Bassino raih emas dalam Super-G

MERIBEL, PERANCIS, 8 FEB – Marta Bassino menewaskan Mikaela Shiffrin untuk memenangi acara Super-G wanita hari ini dan merangkul pingat emas kedua pada kejohanan dunia ski Alpine, manakala pesaingnya dari Amerika memperoleh pingat perak.

Shiffrin mendahului Bassino dengan tiga per sepuluh saat pada pecahan ke-dua tetapi tidak dapat menandingi rentak pemain Itali itu pada bahagian terakhir kursus Roc de Fer dan menduduki tempat kedua, 0.11 saat di belakang.

Cornelia Huetter dari Austria dan Kajsa Vickhoff Lie dari Norway kedua-duanya ketinggalan 0.33 untuk berkongsi pingat gangsa.

Pingat perak adalah pingat ke-12 Shiffrin dalam 15 perlumbaan kejuaraan dunia kerjaya dan diperoleh dua hari selepas pelumba Amerika itu menuju kemungkinan pingat dalam acara gabungan sebelum mendahului pintu ketiga hingga terakhir dalam bahagian slalom. Walau bagaimanapun, Federica Brignone memenangi perlumbaan itu.

Bassino memperoleh emas kedua selepas memenangi acara selari di dunia rumahnya dua tahun lalu. Dia menjadi pemain ski Itali kedua yang memenangi gelaran dunia Super-G wanita, selepas Isolde Kostner memenangi emas berturut-turut pada pertengahan 1990-an.

Bassino masih belum memenangi super-G di pentas Piala Dunia, tetapi menduduki tempat ketiga dalam dua perlumbaan pada Januari.

Rakan sepasukan Bassino Sofia Goggia, juara menuruni bukit Olimpik, tamat 0.76 di belakang di tempat ke-11. Goggia adalah kegemaran untuk menjadikannya tiga emas daripada tiga perlumbaan untuk pasukan wanita Itali dalam menuruni bukit Sabtu.

Pelumba Amerika Tricia Mangan meluncur melalui pintu pagar dan mengalami kemalangan teruk yang menyebabkan ski kanannya patah, tetapi dia nampaknya tidak cedera serius. – AP

Reaksi Marta Bassino meraikan di kawasan penamat ski alpine, Kejohanan Dunia wanita super G. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -