Sunday, February 5, 2023
23.7 C
Brunei

-

Osaka harapkan aksi cemerlang

TOKYO, 19 SEPT – Naomi Osaka yang sedang bergelut mengakui pada hari ini bahawa dia telah melalui ‘lebih banyak kejatuhan daripada bangun’ tahun ini ketika dia cuba bangkit daripada kemerosotan prestasi di Terbuka Pan Pasifik minggu ini.

Bekas pemain nombor satu dunia dan juara Grand Slam empat kali itu telah merosot kepada 48 dalam ranking dunia tenis wanita selepas kempen malang yang menyaksikan dia tersingkir pada pusingan pertama tiga kejohanan terakhirnya.

Pemain Jepun berusia 24 tahun itu tidak memenangi kejuaraan sejak Terbuka Australia tahun lalu dan telah terjejas musim ini dengan kecederaan.

Tetapi Osaka berharap dapat membetulkan keadaan pada acara WTA di Tokyo di mana dia menjadi juara bertahan, walaupun tiga tahun lalu ketika kejohanan itu kembali buat kali pertama sejak wabak koronavirus.

Dia akan menghadapi saingan sengit dari kumpulan pemain yang termasuk pemenang separuh akhir Terbuka AS Caroline Garcia dari Perancis, juara Wimbledon Elena Rybakina dari Kazakhstan dan pemain Sepanyol Paula Badosa.

“Tahun ini bukanlah tahun terbaik untuk saya tetapi saya telah belajar banyak tentang diri saya,” kata Osaka sambil menambah dia ‘gembira kerana sihat.’

“Hidup ada pasang surut, dan tahun ini lebih banyak turun daripada naik, tetapi secara keseluruhan saya cukup gembira dengan kedudukan saya sekarang.”

Osaka berada di luar 10 teratas sepanjang tahun dengan kekalahan pusingan pertama di kedua-dua kejohanan Perancis dan Terbuka AS. – AFP

Naomi Osaka semasa menghadiri sidang akhbar pada permulaan kejohanan tenis Terbuka Pan Pasifik di Tokyo kelmarin. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -