Tuesday, September 26, 2023
25.6 C
Brunei

  -

  PM Sepanyol terima ‘surat bom’

  MADRID, 1 DIS – Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez menerima sepucuk surat minggu lalu yang didakwa ‘sama’ dengan surat yang meletup kedutaan Ukraine di Madrid, kelmarin.

  Dalam satu kenyataan, Kementerian Dalam Negeri Sepanyol hari ini berkata sampul surat yang ‘mengandungi bahan piroteknik’ dan dialamatkan kepada Sanchez, tiba pada 24 November lalu dan sudah ‘dikesan dan dineutralkan oleh perkhidmatan keselamatan’.

  Katanya, pasukan keselamatan Sepanyol juga menemui pakej ‘mencurigakan’ di pangkalan tentera udara utama berhampiran Madrid, sehari selepas bom surat itu meletup di kedutaan Ukraine di ibu negara Sepanyol.

  Katanya, kakitangan keselamatan ‘mengesan sampul surat mencurigakan yang mungkin mengandungi beberapa jenis mekanisme’ di pangkalan tentera di Torrejon de Ardoz di luar Madrid antara jam 3 pagi dan 4 pagi.

  Polis dipanggil ke pangkalan itu ‘untuk meneutralkan kawasan itu dan penyiasat sedang menganalisis sampul surat’ yang dialamatkan ke pusat satelit pangkalan itu.

  Pangkalan itu kerap digunakan untuk menghantar senjata yang disumbangkan oleh Sepanyol ke Ukraine, serta untuk perjalanan dalam pesawat rasmi oleh pegawai kanan kerajaan.

  Kelmarin, pegawai keselamatan di kedutaan Ukraine di Madrid cedera ringan di bahagian tangan ketika membuka surat bom yang dialamatkan kepada duta Ukraine dan ia mendorong Kyiv meningkatkan keselamatan di kedutaannya di seluruh dunia. – AFP

  Pedro Sanchez (tengah) bertepuk tangan semasa Kongres Antarabangsa Sosialis ke-26 di Madrid pada 27 November 2022. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun lulus ubat Alzheimer oleh Eisai & Biogen

  TOKYO, 26 SEPT - Kementerian kesihatan Jepun pada kelmarin meluluskan pengeluaran dan penjualan ubat untuk penyakit Alzheimer yang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal Jepun Eisai...