Sunday, March 26, 2023
27.2 C
Brunei

-

UBS rancang beli Credit Suisse

GENEVA, 19 MAC – Bank terbesar Switzerland, UBS, sedang berunding untuk membeli kesemua atau sebahagian Credit Suisse, menurut laporan oleh Financial Times (FT).

Credit Suisse – bank kedua terbesar Switzerland – menerima tekanan pada minggu ini apabila keruntuhan dua bank serantau Amerika Syarikat melanda sektor tersebut. Pada akhir perniagaan pasaran ditutup pada Jumaat, sahamnya telah menurun lapan peratus.

Bank Nasional Swiss (SNB) dan pengawas pasaran kewangan FINMA memberitahu rakan AS dan British bahawa ‘pelan A’ mereka untuk menghentikan krisis keyakinan yang dihadapi Credit Suisse adalah menggabungkannya dengan UBS, lapor Financial Times pada Jumaat, memetik sumber tanpa nama.

Bank pusat Swiss ‘mahu pemberi pinjaman mencapai persetujuan mengenai satu penyelesaian yang tidak merumitkan sebelum pasaran dibuka esok,’ kata sumber, sementara mengakui tidak ‘adanya jaminan’ perjanjian akan dicapai.

UBS mahu menilai risiko pengambilalihan sepenuh atau sebahagian bank pesaing itu ke atas perniagaannya sendiri, beritahu sumber kedua kepada FT.

Apabila dihubungi AFP, SNB dan Credit Suisse enggan memberi komen, sementara UBS dan Finma tidak memberikan respons.

Credit Suisse, yang telah dibelenggu krisis selama dua tahun, telah dilihat sebagai hubungan lemah dalam sektor perbankan disebabkan beberapa siri skandal dan program penyusunan semula dilancarkan Oktober lalu.

Nilai pasarannya terjejas teruk pada minggu ini disebabkan kebimbangan penularan kemuflisan dua bank AS – Bank Silicon Valley dan Bank Signature – selain penerbitan laporan tahunannya, yang memetik ‘kelemahan fizikal’ dalam kawalan dalamannya. – AFP

Logo bank Swiss Credit Suisse dan UBS kelihatan di dua bangunan di Zurich, Switzerland pada 18 Mac 2023. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Xi jemput Sanchez adakan lawatan negara

MADRID, 24 MAC - Perdana Menteri Sepanyol, Pedro Sanchez telah menerima jemputan daripada Presiden China, Xi Jinping untuk membuat lawatan negara ke Beijing ketika...
- Advertisment -