Gara-gara men...

Gara-gara menipu

Oleh Rafidah Jumat

BANDAR SERI BEGAWAN, 25 Jan – Seorang wanita tempatan mengaku bersalah di Mahkamah Majistret, hari ini, atas pertuduhan menipu.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Nordinah binti Abdullah Sauk berusia 38 tahun pada 5 Mei 2014 sekitar jam 9 pagi di salah sebuah restoran di Kampung Sungai Hanching telah menipu seorang lelaki warga asing dengan memperdayakannya untuk mempercayai bahawa dia boleh mendapatkan pembeli kereta pada harga $9,000.

Tertuduh bagaimanapun telah menjual kereta itu pada harga $7,000 dan menggunakan wang dari jualan kereta itu untuk kegunaan peribadinya.

Dia melakukan kesalahan di bawah Seksyen 420 Kanun Hukuman Jenayah, Penggal 22 yang membawa penjara yang boleh dilanjutkan sehingga tujuh tahun, dan juga denda.

pg06_160126_mahkamah logo

Tertuduh yang mempunyai tiga orang anak berusia tiga, tujuh dan lapan tahun merayu mahkamah untuk menjatuhi hukuman paling ringan dan memberitahu mahkamah bahawa dia akan membayar balik kesemua wang itu secara ansuran.

Majistret Kanan, Lailatul Zubaidah binti Haji Mohd Hussain menetapkan 26 Januari untuk sebutan hukuman, dan membenarkan tertuduh dilepaskan dengan ikat jamin $5,000 atau seorang penjamin tempatan.

ARTIKEL YANG SAMA