Tingkatkan ke...

Tingkatkan kecekapan

Oleh Pg Fairol RMF

 

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 April – Eksesais HB V/2016 telah dilaksanakan dengan baik oleh semua yang terlibat dan diharap ia akan dipertingkatkan lagi pada masa depan termasuk dengan kelengkapan teknologi terkini.

Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Jeneral Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Menteri Kanan di Jabatan Perdana Menteri dan Jeneral Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) bersabda demikian kepada media semasa berkenan berangkat menyaksikan secara dekat Eksesais Hikmat Bersatu V/2016 (HB V/2016) yang sedang berlangsung hingga 7 April ini.

Dalam lawatan berkenaan, Duli Yang Teramat Mulia berangkat ke lokasi-lokasi untuk menyaksikan aktiviti latihan, antaranya senario operasi Tentera Darat Diraja Brunei dan Rejimen Pasukan Khas membebaskan tebusan daripada tawanan pengganas.

Manakala itu, di Pangkalan Tentera Laut Diraja Brunei (TLDB) pula, Duli Yang Teramat Mulia berkenan menyaksikan demonstrasi tunjuk perasaan oleh orang awam dan seterusnya meninjau secara dekat Pusat Gerakan TLDB dan sistem pengawalan keselamatan Pangkalan TLDB.

Duli Yang Teramat Mulia Jeneral Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah berkenan mencuba salah satu senjata berat semasa berangkat ke Medan Tembak, Binturan bagi menyaksikan Eksesais Hikmat Bersatu V/2016. – Gambar oleh Muiz Matdani
Duli Yang Teramat Mulia Jeneral Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah berkenan mencuba salah satu senjata berat semasa berangkat ke Medan Tembak, Binturan bagi menyaksikan Eksesais Hikmat Bersatu V/2016. – Gambar oleh Muiz Matdani

Sementara itu, Pemerintah ABDB, Yang Dimuliakan Pehin Datu Pekerma Jaya Mejar Jeneral Dato Paduka Seri Mohd Tawih bin Abdullah ketika ditemui media berkata, ancaman bukan tradisional seperti pengganasan yang sering dilaporkan di televisyen boleh terjadi di mana-mana sahaja.

“Jadi sebagai anggota keselamatan ia merupakan satu cabaran yang mesti diperbaiki dan mampu mengendalikan senario seumpama itu dalam Eksesais HB V/2016.”

Menurut Yang Dimuliakan Pehin, semasa Eksesais Perisai Kebangsaan (EPK) sebelum ini, salah satu isu yang dibangkitkan adalah mengenai isu perhubungan dalam pengurusan krisis.

pg03_160406_f

“Secara lazimnya kami mengambil berat tentang isu itu dan menyelaraskan lagi prosedur perhubungan kepada yang lebih baik dan teratur untuk memberikan maklumat kepada orang ramai dan pihak berkepentingan.”

Yang Dimuliakan Pehin Mejar Jeneral Dato Paduka Seri Mohd Tawih (gambar) menjelaskan; “Eksesais ini melibatkan beberapa senario yang mana kami menggunakan media untuk menyampaikan maklumat kepada pihak-pihak berkepentingan dan kami mengalu-alukan orang-orang kampung menjadi mata dan telinga kerajaan jika mereka melihat aktiviti-aktiviti mencurigakan, mereka dapat melaporkannya kepada pihak-pihak tertentu.

“Dalam eksesais ini kami juga mempelajari bagaimana mengurus media, serta berusaha meningkatkan lagi prosedur perhubungan kami.”