Wednesday, November 30, 2022
29.4 C
Brunei

-

60 maut, protes melanda Chad

N’DJAMENA, CHAD, 21 OKT – Pasukan keselamatan Chad melepaskan tembakan ke arah penunjuk perasaan antikerajaan di dua bandar terbesar di negara tersebut kelmarin membunuh sekurang-kurangnya 60 orang, kata jurucakap kerajaan dan seorang pegawai bilik mayat.

Pihak berkuasa mengenakan perintah berkurung selepas keganasan itu, yang berlaku di tengah-tengah demonstrasi di negara Afrika tengah menentang pelanjutan dua tahun kuasa pemimpin sementara Mahamat Idriss Deby.

Pergolakan kelmarin tidak pernah berlaku sebelum ini di Chad, yang menyaksikan sedikit perbezaan pendapat orang ramai semasa rejim sebelum pemerintah Deby, yang memerintah selama lebih tiga dekad sehingga dia terbunuh tahun lepas.

Perancis, Kesatuan Afrika dan lain-lain dengan pantas mengutuk tindakan keras keselamatan terhadap penunjuk perasaan.

Samira Daoud, pengarah wilayah Amnesty International untuk Afrika Barat dan Tengah, menyeru pihak berkuasa Chad “untuk segera menghentikan penggunaan kekerasan yang berlebihan terhadap penunjuk perasaan.”

“Pihak berkuasa mesti mengambil langkah segera untuk menyiasat dan membawa ke muka pengadilan mereka yang bertanggungjawab atas pembunuhan tidak sah,” katanya.

Jurucakap kerajaan Chad Aziz Mahamat Saleh berkata 30 orang maut di ibu negara, N’Djamena. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jutaan rakyat Bangladesh hilang tempat tinggal

DHAKA, 29 NOV – Berjuta-juta orang di Bangladesh hilang tempat tinggal dan mata pencarian akibat kesan perubahan iklim tahun ini hingga menyebabkan penghijrahan dalam negeri...

Polis kawal bandar utama China

- Advertisment -