Saturday, February 4, 2023
23.7 C
Brunei

-

Albanese bimbang perjanjian perdagangan terjejas

SYDNEY, 21 OKT – Perdana Menteri Australia, Anthony Albanese hari ini menyuarakan kebimbangan mengenai kekecohan politik Britain dan peletakan jawatan rakan sejawatnya, Liz Truss yang boleh menjejaskan perjanjian perdagangan antara kedua-dua buah negara.

“Saya bimbang mengenai sebarang penangguhan yang boleh berlaku kepada Perjanjian Perdagangan Bebas Australia-United Kingdom (UK),” kata perdana menteri Australia itu.

Perjanjian itu dimuktamadkan pada Disember 2021 yang digembar-gemburkan, tetapi masih belum disahkan oleh kedua-dua buah negara.

Albanese berkata dia telah meminta Truss – yang kini mempunyai beberapa hari sebelum Parti Konservatif memilih pemimpin baharu – untuk mempercepatkan proses pengesahan.

“Kami telah berbincang untuk cuba menyelesaikannya tahun ini untuk memastikan parlimen berjalan lancar,” kata Albanese.

“Saya semestinya akan berbincang dengan bakal perdana menteri UK seterusnya mengenai perkara ini.”

Australia tidak asing dengan kemelut politik, yang menyaksikan pertukaran tujuh perdana menteri dalam tempoh 15 tahun, tetapi peraturan yang ditetapkan oleh kedua-dua parti terkemuka telah menghalang sikap ahlinya untuk menggulingkan pemimpin mereka sendiri. Perjanjian UK-Australia merupakan perjanjian perdagangan bebas pertama yang ditandatangani sejak Britain secara rasmi meninggalkan Kesatuan Eropah pada 2021.

Britain mendakwa perjanjian itu akan membuka kunci perjanjian perdagangan dua hala tahunan bernilai AS$12.4 bilion. Tetapi jawatankuasa perdagangan parlimen UK memberi amaran kepada perdana menteri ketika itu, Boris Johnson supaya tidak ‘melebihkan faedah’.

Ekonomi Britain bergelut dengan hubungan berbalah dengan rakan perdagangan terbesar di Kesatuan Eropah. – AFP

Albanese menyuarakan kebimbangan mengenai kekecohan politik Britain dan peletakan jawatan Liz Truss yang boleh menjejaskan perjanjian perdagangan antara kedua-dua buah negara. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -